Életmód

Az irigység tönkretesz, így számolj le vele

Látsz egy képet Instagramon, és még mielőtt észbe kapnál, máris végiggörgeted az összes fotót attól az embertől, próbálsz mélyebben belelátni az életébe. Fantasztikusan néz ki, csodás pasija van, és folyton menő kávéházakban lóg.

Ettől aztán minden leszel, csak boldog nem. Egészen addig egész jól elvoltál a saját életeddel, de egy ilyen Instagram-nézegetéstől máris úgy érzed, hogy kevesebbet érsz, csúnyább vagy, és a hajad is milyen. Felüti fejét az irigység, amitől aztán keserű ízt érzel a szádban. Azért irigyled a másikat, mert azonnal összehasonlítod magad vele, és vesztesen kerülsz ki a versenyből.

Az irigység lassan felemészt

De azért ne utáljuk annyira az irigységet, mert közben jó is, ha van, hiszen motivációs tényezőként is megjelenhet, és nem gyűlöletet, hanem inkább erőt meríthetünk belőle. „Ha neki sikerült, nekem is sikerülni fog” alapon máris nem a boldog embert akarjuk lerántani, hanem elkezdünk azon dolgozni, hogy nekünk is olyan jó legyen.

Ha rád pont nem igaz, hogy a közösségi oldalakon találsz irigyelni való embereket, akkor is bekúszhat a mindennapjaidba az irigység a kollégáid, szomszédok, egy utcán meglátott, ismeretlen lány vagy egy barát miatt, aki sokat fogyott mostanában. Tudod, hogy megdolgozott érte, te pedig nem néztél rá az edzőcipődre már fél éve, de hát azért na nehogy már vékonyabb legyen, mikor ő volt a dagi nemrég még.

Az irigység alapvetően természetes, mindannyian beleesünk olykor, ám ha ez az érzés meghatározza a gondolataidat, érzelmeidet egy másik ember iránt, akkor csak arra tudsz koncentrálni, hogy a saját életed mennyire pocsék az övével szemben. Ilyenkor pedig elveszted a valósággal a kapcsolatot, és kezded úgy érezni, mintha követne egy felhő, amiből csak a te fejedre hullanak az esőcseppek. Pedig csak annyit kellene meglátni, hogy egyetlen életed van: a tiéd. Ha arra pazarlod el, hogy másokhoz méred magad, és irigykedsz mindarra, amit elértek, akkor nem marad hely, hogy motiváld magad a céljaid elérésére.

Így tudod leállítani az irigykedést

Nem igazán tehetsz róla, az ilyen irigykedős gondolatok jönnek-mennek, felbukkannak maguktól. Azzal viszont már tudsz mit kezdeni, hogy hogyan reagálsz az adott helyzetben.

Állj meg egy pillanatra, ismerd fel a reakcióidat!

Ha egy közeli barátod elér valami nagy teljesítményt, hogy reagálsz? Elhúzod a szádat irigységedben, vagy inkább vele ünnepled a győzelmet? Ha pedig rossz történik vele, elveszti a munkáját, megbukik egy vizsgán, akkor együttérzel vele, vagy örülsz, mert sokkal jobb életed van?

Részlet az Amerikai botrány című filmből

Óvatosan a Facebookkal!

Azt nem javasolnánk a mai világban senkinek, hogy törölje magát a Facebookról, mert már fontos része az életünknek, de igenis lehet ésszel használni. Ha észreveszed magadon, hogy percenként jön a késztetés, hogy ránézz a Facebookra, akkor itt az ideje, hogy limitáld a használatát. Figyeld meg magad, milyen érzések öntenek el facebookozás közben, és utána döntsd el, mennyire van szükséged ilyen érzésekre, gondolatokra, és inkább ritkábban nyisd meg, ha kell.

Befolyásolható vagy

Bár mindenki szereti azt gondolni magáról, hogy ő nem befolyásolható, mégis általában az az igazság, hogy ha például olyan emberekkel töltöd az idődet, akik két kézzel szórják a pénzt szép holmikra, akkor előbb-utóbb te is ezt fogod tenni. Mert az ember szeretne csoporthoz tartozni, és ennek érdekében alkalmazkodik az adott csoport szabályaihoz, szokásaihoz, hogy ne lógjon ki a sorból. Ilyen helyzetben nagyon könnyen elkaphat az irigység, és olyan döntéseket hozhatsz, amiket később megbánsz. Erre az a legjobb megoldás, ha nem másokhoz hasonlítod magad, hanem a régi önmagadhoz. Ahhoz képest, aki régen voltál, mennyit fejlődtél, változtál, mit tettél le az asztalra az életedben. Ettől máris elmúlik az az érzésed, hogy mindenki jobban csinálja, mint te, mert szebbek, sikeresebbek és boldogabbak.

Képzeld bele magad mások helyzetébe!

Leginkább olyan embernek a helyzetébe, akit a legjobban irigyelsz, mert hiába tűnik kívülről tökéletesnek az élete, nem tudhatod, milyen út vezetett idáig. Lehet, hogy ugyanúgy kisebbségi komplexusokkal küzd, veszekszik a szerelmével, és szorítja a farmere deréktájon, csak épp ezt nem köti a külvilág orrára.

Legyél hálás!

Ahelyett, hogy azt sorolod magadban, hogy másoknak mennyi mindenük van, ami neked nincs, kezdj el azon gondolkodni, milyen sok dologért lehetsz hálás az életedben. Ha le is írod mindennap, akkor még nagyobb súlyuk lesz a hálás gondolatoknak, és sokkal jobban fogod érezni magad a saját életedben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top