nlc.hu
Életmód
Ne várd már el állandóan, hogy kitaláljam, mit akarsz!

Ne várd már el állandóan, hogy kitaláljam, mit akarsz!

Imádom, amikor egy többnapos külföldi kirándulás előtt még semmit sem tudok. Sőt, a gyerek sem. Tényleg olyan nehéz lenne megírni egy emailt? Nemcsak a tanárok és a szülők között nehézkes a kommunikáció, de az élet minden területén sokkal jobb lenne minden, ha egy kicsit többet beszélnénk egymással…

Szomorú dolog, de az emberek nem nagyon beszélnek egymással. Nem beszél a szülő a gyerekével, a tanár a diákkal, a tanárnő a szülővel, a férj a feleséggel, a nagymama az unokával, és még sorolhatnám napestig. Miért? Sajnos, nem tudom a választ, de valahol a lustaság, az állandó rohanás, az időhiány, és az így sokkal kényelmesebb mezsgyéjén keresném a választ. Mert a beszélgetésre, a kommunikációra időt kell szánni. Mert születnek belőle kérdések és válaszok, amelyek esetleg kényelmetlenek. Mert magunk sem ismerjük a tényeket, és ezt nem kellemes bevallani: ezer- és ezerféle oka van annak, hogy nem beszélgetünk egymással, hogy nem beszélünk. És persze ott az érdektelenség, vagyis amikor csöppet sem érdekel, hogy mit tud, vagy nem tud a másik, oldja meg.

Szorongással tölt el, amikor a gyerekem iskolai kirándulásra megy, és a dátumokon kívül szinte semmit sem tudok. Mivel utaznak, milyen programjaik lesznek, mennyi költőpénzt adjak, milyen kaját csomagoljak, hol fognak aludni, ki köti az utasbiztosítást. Nem vagyok egyedül ezzel, e-mailek hadával ostromoljuk az osztályfőnököt, aki csak annyit válaszol, hogy még ő maga sem tudja a részleteket. És az utazás előtt két nappal jönnek meg az infók, ha egyáltalán megjönnek. Biztosan nem vagyunk egyformák, én szeretek előre tervezni, beosztani az időmet, felkészülni és kényelmesen elintézni a teendőket, hogy nyugodt szívvel engedjem el a gyereket, és a kikerülhetetlen féltésnél több nyavalyám ne legyen az utazás miatt.

Éppen így nem értem, amikor a fiam edzője hosszú hónapok alatt sem érzi szükségét annak, hogy megismerkedjen az új csapata szüleivel, és rászánjon egy fél órát arra, hogy összehívjon minket, és bemutatkozzon, megmondja a telefonszámát, elvégre napi sok-sok órát tölt a 15 éves gyerekemmel. Őszintén hiszek abban, hogy jobb hely lenne a világ, ha emberszámba vennénk egymást, és beszélnénk. Sokkal hamarabb megoldódnának a problémák, egy csomó konfliktust pedig simán elkerülhetnénk, vagy gyorsabban megoldhatnánk.

Imádom, amikor egy pedagógus azt válaszolja a kérdésemre, hogy a gyereknek már elmondta, főleg, ha olyasmiről van szó, amit a szülőnek kell elintéznie. Pont a kamaszoknak nem erős oldaluk a kommunikáció, harapófogóval kell kihúzni belőlük mindent, és ezt a tanár is tudja. Ráadásul sok esetben nem is figyel oda arra, ami nem az dolga, meg sem jegyzi a sokszor elengedhetetlenül fontos részleteket. Sokkal egyszerűbb lenne mindezt leírni, és akkor nyoma van, visszakereshető és mindenki számára tiszta. Vagy nem?

Ha beszélsz, ha kommunikálsz, akkor gördülékenyebben mennek a dolgok

Persze nem állítom, hogy nincs olyan pedagógus, aki nem teszi ezt meg, van ilyen is, szerintem őt sokkal jobban értékelik a szülők és a gyerekek is. Csak egyre ritkább. És persze a gyerekeknek fontos az önállóság, jegyezzék meg a saját dolgukat, és végezzék el ők maguk, de a többiben segítsük a szülőt is, lécci. Elvégre ő a felelős azért 10 éves gyerekért, nem más.

De nemcsak a suliban probléma ez, az élet minden területén gond van a normális, őszinte kommunikációval, pontosabban annak hiányával…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top