Életmód

6+1 ötlet, hogy elkerüld a téli depressziót

Ahogy kint lépdeltem a reggeli hidegben, miközben hullott a kabátomra az első idei hó, valahogy elmerengtem, hogy nem igazán vettem észre, mikor is lett vége a nyárnak, mikor fordult át őszre az idő, de hirtelen megérkeztünk a télbe. Amikor a nappalok sokkal rövidebbek és hidegebbek, mint amit megszoktunk. A kedvünk is sokkal hullámzóbb, így összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy mit is lehet tenni a téli depresszió ellen.

Észrevettem, hogy a hideg, az eső miatt sokkal kevésbé van kedvem kimozdulni, mint eddig. Amíg az időjárás emberi volt, addig egy egyszerű séta a zöldben vagy emberektől távol már gyógyír volt a rosszkedvre és az átmeneti hullámvölgyekre is. Az én optimális működésem azonban nem a nulla fok körüli hőmérséklet, így ez a lehetőség most visszaszorult. Akkor mégis mi maradt?

1. Egy új könyv

Vagy nem feltétlenül kell hogy új legyen, jó olyan is, ami már hónapok vagy évek óta vár arra a polcon, hogy elolvassam. Habár decemberbe érkezve a teendőim megnövekedtek, előkerültek azok a könyvek, amelyeket már jó ideje terveztem elolvasni, csak eddig még nem nyúltam hozzájuk. Akár egy könnyedebb könyvet is jobban vágyunk ilyenkor, de akár olyat is, amiben el tudunk mélyülni, netán aminek a segítségével más világokba repülhetünk.

2.  Sorozatok, filmek

A téli időszak a filmsorozatok indulásának ideje is, és elmondhatjuk, hogy most már elég széles skálán választhatunk belőlük, az egészen könnyedtől, a történelmi sorozatokon keresztül a pszichológiai mélységekbe menőkön át a zombival hadakozókig, szinte bármit találhatunk. Így egy csendesebb este vagy hétvége kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy több részt egyszerre megnézve kicsit kikapcsolódjunk a hétköznapok monotonitásából.

3. Termojóga

Ha azonban kimozdulásra vágyunk, a termojóga egy csodálatos lehetőség erre így télen. A hidegből bemenni a meleg terembe, és a testünket fizikailag is ellazítani olyan csodás élmény, ami akár több napra is képes feltölteni testet-lelket egyaránt. Nemrég írtam a jógával kapcsolatos élményeimről, és mióta hetente kétszer áldozok magamra időt, mert beiktattam az életembe, sokkal könnyebben viselem a stresszt, a hideget és a mindennapos nehézségeket. De más egyéb testmozgás is segíthet abban, hogy feltöltődjünk energiával.

4. Belső elmélyülés

A belső elmélyülés nemcsak meditációt jelent, bár azzal is megvalósulhat, hanem egyszerűen jelenthet egy fél óra nyugalmat és csendet, amivel megajándékozzuk magunkat, például egy pohár forró csoki társaságában. Érdemes így év vége felé visszanézni az évünkre, és elismerni azokat az eredményeket és változásokat, amelyek az életünkben történtek.

Nagyon fontos, hogy az elismerés egy semleges kategória, így mentes az ítéletektől. Nem azért tesszük mindezt, hogy hibáztassuk magunkat azért, amit másképp kellett volna tennünk, hanem pont az eredmények és a változás elismerésében segít. Amikor ugyanis lépésről lépésre teszünk dolgokat, nem mindig veszünk mindent észre. Viszont így egy nagyobb időintervallumra visszatekintve már szembetűnő a változás.

5. Őszinte beszélgetés

Ki az, akivel leülhetnél beszélgetni egyet, akivel régen találkoztál, amire pont most lenne itt az idő? Sokszor jólesik, ha egy külső szem is reflektál az életünkre, mások jobban észreveszik a bennünk történt változást. Illetve a mi lelkünknek is kellemes élmény egy olyan ember társasága, aki ítélet- és elvárásmentesen tud ránk tekinteni, akivel boldogan tölthetünk pár percet vagy órát, aki szeretettel tölti meg a szívünket. Az igaz barátságokhoz és beszélgetésekhez nem kell ok, legtöbbször „csak úgy” megtörténnek.

6. Jövőbeli álmok, célok, tervezés

A jelen nehézségeiből való kimozduláshoz sokszor segít, ha a fókuszunkat a jövőre helyezzük. A 2018-as év alapozását már megkezdhetjük idén, konkretizálva, hogy mit szeretnénk a jövő évben megvalósítani, megtervezve hozzá a főbb lépéseket, és elgondolkozva azon, hogy mindehhez kik lehetnek azok, akik segíteni tudnak benne.

+1. Séta a városban, adventi vásárokban

Annak ellenére, hogy a hideg elriaszthat, egy decemberi sétának is megvan a maga szépsége, hiszen ilyenkor szinte minden nagyobb városban van adventi vásár, és a városok is ünnepi fényben pompáznak. A külső fény és a belső fény így tud összeérni bennünk, lelkünket így könnyebben tudjuk ráhangolni az ünnepekre, a nyugodtabb, szeretetteljesebb, békésebb működésre. Jó feltöltődést és szeretetteljes decembert kívánok a hétköznapokra, hogy az ünnepbe méltóképp tudjunk megérkezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top