Életmód

Brutális drágulást hozhat a kedvezményes áfakulcs eltörlése

Egyelőre nem várható, hogy 2020 után is marad a kedvezményes építőipari áfa, és ez jelentős áremelkedéshez vezethet.

Több millió forinttal is drágulhatnak a lakások, ha 2020-ban eltörlik a kedvezményes építőipari áfát – írja a Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője, a Vállalkozók Fóruma szakértője.

A Napi.hu cikke szerint nem várható, hogy a 2019 év végéig érvényes, az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot meghosszabbítanák. Ez azzal jár majd a szakértő szerint, hogy a mostani kedvező tendenciák egy csapásra megtorpannak az építőiparban.

Ha visszatérne a 27 százalékos kulcs, az két dolgot eredményezhet:

  • csökken a nettó vételár,
  • drágulnak a lakások.

Ha a beruházó ugyanannyiért szeretné eladni a felépített lakásokat, akkor a vállalkozónak a nettó vételárat kell csökkentenie. Ezt viszont részben a profit terhére teheti meg, ami azzal járhat, hogy a lakások gyengébb műszaki tartalommal, olcsóbb anyagokból épülnek meg.

A másik lehetőség, hogy a magasabb áfakulcsból adódó 22 százalékos többletterhet a vásárlókra hárítják, vagyis drágulnak a lakások.

A gyakorlatban már az idei adásvételi szerződéseknél is vitatott volt, hogy a 2018-ra és 2019-e tervezett átadások csúszása esetén melyik fél viselje a pluszköltséget. Nem csoda, hiszen milliókról van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top