Életmód

Olcsóbban cserélik az öreg iPhone-ok akkumulátorát

Akár börtönbüntetést és a cég éves árbevételének 5 százalékának megfelelő bírságot is kaphatnak az Apple franciaországi vezetői, ha megáll a bíróságon a tervezett elavulás vádja. Közben a cég bocsánatot kért az iPhone-ok lassítása miatt és olcsóbb akkumulátorcserét tett lehetővé.

A fél világ, vagy legalábbis az iPhone-tulajdonosok többsége felháborodott azon, hogy az Apple szoftveresen lassította a régebbi telefonjait. A cég szerint csak azért, hogy a telefon mindig a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Ha a telefon érzékelte, hogy az akkumulátor rossz állapotban van, visszavette a készülék teljesítményét.

A felhasználók persze nem jött át az Apple üzenete, ők úgy értelmezték, hogy a cég azért lassítja a telefonokat, hogy így ösztönözze az iPhone-tulajdonosokat újabb készülék vásárlására.

Amerikában több eljárás is indult a céggel szemben emiatt, mint ahogy Franciaországban is beadtak egy keresetet az Apple ellen. Az európai országban már 2015 óta bűncselekmény szándékosan csökkenteni bármely termék élettartamát, hogy ezzel újabb vásárlásokra ösztönözzék a fogyasztókat.

Az Apple-t a Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) nevű környezetvédelmi szervezet jelentette fel a francia bíróságon, s ha megáll a tervezett elavulás vádja, akkor az Apple vezetői akár börtönbüntetést és a bevétel 5 százalékának megfelelő bírságot is kaphatnak.

A cég közben bocsánatot kért a lassításért, s hogy jóvátegye a korlátozást, jövő január végétől egészen decemberig 29 dollárért cserélnek akkumulátort 79 dollár helyett az iPhone 6-os, vagy annál újabb telefonokban. 2018 év elején pedig olyan funkció kerül majd az iOS-be, ami további információkkal szolgál majd az akkumulátor állapotáról – írja a Verge.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top