Életmód

Elkészült a foglalkoztatási feketelista, döbbenetes a különbség az országrészek között

Hihetetlen, de több tucat település van Magyarországon, ahol minden munkaképes lakosnak van munkahelye. Igaz, olyan településből is szép számmal akad, ahol a lakosság ötöde munkanélküli.

Átfogó cikket közölt a Napi.hu a magyarországi álláskeresőkről a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. Kiderült, hogy az országban az év végén 55 olyan település volt, ahol egyetlenegy álláskeresőt sem tartottak nyilván, illetve 37 azoknak a településeknek a száma, ahol 20 százalék felett volt az álláskeresők száma a munkavállalási korú népességhez viszonyítva.

Az országos negatív rekorder egyértelműen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyéte, ahol a munkaképes lakók 40,78 százaléka regisztrált álláskereső. A képzeletbeli dobogó második helyét a Somogy megyei Rinyabesenyő (34,67 százalék) foglalja el, míg a legalsó fokára a Nógrádban található Endrefalva fért fel 33,61 százalékos aránnyal. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadna (30,43 százalék) épphogy lemaradt a sereghajtók dobogójáról.

Egy résztvevő szónokol a Közmunkás Mozgalom a Jövőért által szervezett, a Közmunka ünnepe elnevezésű rendezvényen a II. János Pál pápa téren 2015. május 1-jén – MTI Fotó: Mohai Balázs

Megint kettészakadt az ország

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint tízszer annyi a regisztrált álláskereső, mint Győr-Moson-Sopron megyében. Sőt, Borsodban több a munkanélküli, mint Vas, Komárom-Esztergom, Tolna, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében együtt.

Miskolcon önmagában több az álláskereső, mint Győr-Moson-Sopron, Vas vagy éppen Komárom-Esztergom megyében. Beszédes adat, hogy Debrecenben 6513 lakos vár munkára, míg a Sopronban állást keresők száma 331 fő.

A fővárosban nagy különbségeket nem lehet felfedezni, a legjobb helyzetben az V. kerület van, ahol a munkakorúaknak mindössze a 0,68 százaléka nem talált állást, míg a másik végletet Zugló jelenti 2,12 százalékkal – írja a Napi.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top