Életmód

Veseátültetésért indít pert a súlyos beteg Mária

Máriának sürgősen vesére van szüksége, de az apja egymillió forintot kér a szervéért. Egy idegen férfi önzetlenül felajánlotta a veséjét, ám a transzplantációs törvények ezt nem engedik.

A 41 éves Máriánál tavaly derült ki, hogy mindkét veséje gyors tempóban zsugorodik, és ezért veseátültetésre van szüksége. A korábban külföldön dolgozó ápolónő apja alkalmas lett volna donornak, ám a férfi egymillió forintot kért a veséjéért cserébe – írja a Bors.

A nő szégyenteljesnek nevezte a kérést, még akkor is, ha megromlott a viszonyuk. Más családtagja pedig nincs, aki segíthetne a transzplantációban. Ráadásul Mária egyelőre a transzplantációs listára sem tudott felkerülni.

A napokban aztán egy 22 éves pécsi férfi felajánlotta neki a saját veséjét. Ám mivel sem érzelmi, sem rokoni kapcsolatban nem áll Máriával, a jogszabályok nem engedik, hogy a nő megkapja. 

Mária most versenyt fut az idővel, és perrel szeretné felgyorsítani a folyamatot. A jogász szerint viszont ez nem jogi kérdés. A törvényt azért alkották, hogy a donorok ne kérhessenek pénzt a szerveikért.

Ha ugyanis egy idegen is felajánlhatná a szerveit, akkor megállíthatatlanná válna a szervkereskedelem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top