nlc.hu
Életmód

Odaadta a fél veséjét a lelkésznek a gyógyszerésze

Csak allergiagyógyszert vett fel a lelkész, a gyógyszerész neki adta a fél veséjét

Összebarátkozott egy amerikai lelkész a gyógyszerészével, amikor pedig elmesélte neki, hogy súlyosan vesebeteg, az egészségügyi dolgozó azonnal felajánlotta, hogy odaadja neki az egyik veséjét.

Ezernyi történetről számolunk be, amelyekben az egészségügyi dolgozók a saját biztonságukat is kockáztatva tesznek meg mindent a betegekért. Ezek a hősök azonban többnyire mentősök, orvosok, ápolók, sebészek. Ebben a történetben azonban egy gyógyszerész tett olyat, amitől ott a helye a legnagyobbak közt. Kathleen Kirklandnek hívják, és az észak-karolinai CVS gyógyszertárlánc egyik üzletében dolgozik, itt találkozott Donnie Pickeral lelkésszel, aki egyszerű allergiagyógyszert vett fel tőle.

A lelkész ritka vesebetegségben, úgynevezett IgA nefropátiában szenved; késő kamaszkora óta tudja, hogy az élete nem lesz túl hosszú. Veséi már ekkor 50 százalékon működtek, az orvosok azt mondták neki, legfeljebb két év, mire teljesen leállnak és dialízisre lesz szüksége. Kőkemény diétával és egészséges életmóddal – illetve saját elmondása szerint a hit segítségével – végül hosszú évtizedekig bírta, de a sorsát így sem kerülhette el. 2019-ben már csak 7 százalékot mutattak a tesztek. Felkerült a várólistára, de a jövő nem nézett ki túl fényesen.

Közben összebarátkozott gyógyszerészével, az üzletben csevegtek, ha éppen nem volt vevő; a lelkész pedig elmesélte neki, hogy felkerült a listára, ha pedig kapna egy új vesét, még sokáig folytathatná Isten munkáját. Megdöbbenésére a gyógyszerész azonnal rávágta, hogy neki szeretné adni az egyik veséjét. A kórházban azonban kiderült, hogy túl magas a koleszterinszintje, így nem fogadná be Pickeral szervezete; a műtétet halasztani kellett, úgy is, hogy a lelkész veséje közben szinte megszűnt létezni, olyan apróra zsugorodott. Némi diéta után, 2020 májusában megejtették a műtétet is, teljes sikerrel: Pickeral nagyon hamar felépült, az 50 éves férfinak most azt jósolják, még egyszer ennyit él majd.

Beteg és gyógyszerésze veseátültetés után

Donnie Pickeral és gyógyszerésze a műtét előtt (Forrás: Kathleen Kirkland)

A gyógyszerész sem hősnek, sem mentőangyalnak nem tekinti magát; annyit mondott, eleve azért lett gyógyszerész, hogy segítsen az embereken, most pedig itt volt a remek alkalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top