Életmód

„29 éves vagyok, és 15 éve ez az első olyan hónap, hogy nem iszom”

Egy fiatal ausztrál nő, Ella Coulter vállalta, hogy megosztja történetét a világgal, hogy felhívja a figyelmet: nem csak a hajléktalanoknak vannak alkoholgondjaik.

Amikor eszedbe jut az a szó, hogy alkoholista, akkor nem olyan emberekre gondolsz, mint én. Vagy a háziorvosod. Vagy a szomszédod. Nem. Egész konkrétan a hajléktalanokra gondolsz. Arra, ahogy ülnek az aluljáróban a pokrócok alatt vagy a parkban a padokon, és papírzacskóba rejtett üvegből isszák az olcsó szeszt. Pedig az igazság az, hogy az előbbiek is éppen úgy lehetnek alkoholisták.

A 29 éves Ella Coulter így kezdi az ABC hírportálnak adott vallomását. Ella, aki elmondása szerint legalább 15 éve alkoholfüggő, azért döntött úgy, hogy nyilvánosság elé áll saját történetével, hogy felhívja a figyelmet arra a számtalan tévhitre, ami az alkoholizmussal kapcsolatban kering.

„Nyolcadikos voltam, mikor inni kezdtem. Emlékszem, még olyan is volt, hogy az ikertestvéremmel, Tessával azért lógtunk a suliból, hogy együtt ihassunk” – vallja be. A fiatal lány hozzáteszi, ahogy egyre idősebb lett, úgy lett az alkoholproblémája is egyre súlyosabb. „A munkahelyemen, a barátaim között, de még otthon is folyton az alkohol vett körül. Én pedig nem gondoltam, hogy bármi problémám van, hiszen látszólag mindenki ugyanazt csinálta, amit én.”

ella alkoholizmus függőség leszokás

Kép forrása: ABC News

Ella szerint komoly gond, hogy az alkohol manapság gyakorlatilag szerves részévé vált a társas összejöveteleknek: „Ma már leginkább azért néznek ki egy társaságból, ha azt mondod, nem iszol. A koccintásra ráadásul mindig van alkalom: ha jó napod volt, ha rossz napod volt, ha ünnepelsz, vagy ha épp ideges vagy valami miatt.”

A fiatal nő bevallja, sokáig senki sem tudta, mennyit iszik valójában. Még magának se merte bevallani. „Ha például a barátaimmal mentünk vacsizni, már a találkozó előtt megittam egy üveg bort. Lehet, hogy egy kicsit talán többet is. Biztos voltam benne, hogy nem veszik észre.”

Ella végül csak akkor kért segítséget, mikor már képtelen volt tükörbe nézni, és ahogy ő mondja, teljesen összeomlott. „Gyakorlatilag zokogtam, miközben azt hajtogattam, hogy nem tudok tovább így élni.” A fiatal nőt a testvére inspirálta, aki akkor már évek óta nem nyúlt alkoholhoz. Ella tudta, ha Tessának sikerült, neki is fog, ezért jelentkezett a három hónapos elvonókúrára.

15 évig egyfolytában ivott. Most, egy hónapja önerőből is megállja, hogy alkoholhoz nyúljon. Azt mondja, még sosem volt ennyire büszke magára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top