Életmód

Ezért borít ki a lépcsőzés, akármilyen fitt is legyél

Ne ess kétségbe, ha kapkodod a levegőt, miután felmásztál a negyedikre – még a legedzettebbeket is megviseli egy kiadós lépcsőzés!

Rendszeresen edzel, futsz, súlyt emelsz vagy spinningelsz, de ha fel kell lépcsőzni a negyedikre, olyan vagy, mint akit kiütöttek. Ismerős? Nem veled van a baj. Hasonló a helyzet, mikor futsz, hogy elérd a buszt: érdekes módon ekkor nyoma sincs a maratonfutó énednek.

Az igazság az, hogy a lépcsőzés, amennyire egyszerűnek tűnik, olyan komplex mozgásforma. Scott Laidler, sok celeb online személyi edzője szerint azért visel meg minket alkalomról alkalomra, mert általában nem edzünk célzottan erre a mozgástípusra. „A lépcsőzés technikailag is kihívást jelent: nem elég, hogy megemeli a pulzusszámot, közben felváltva kell egyensúlyoznod a teljes testsúlyod egyik lábadról a másikra” – magyarázza az edző.

Önmagában az, ha úgy érzed, kiköpöd a tüdőd a lépcső tetején, még nem ok az aggodalomra. Hogy mennyire vagy jó kondiban, azt inkább az mutatja meg, milyen gyorsan regenerálódsz a lépcsőzés után. Ha 10 perc elteltével is küszködsz a levegővétellel, és a fejed is paprikaként vöröslik, valószínűleg nem ártana ráerősítened a kardioedzésekre.

metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top