Életmód

Víz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón

A kutatók számítottak arra, hogy vizet fognak találni a WASP-39b jelű bolygón, de a mennyiség még őket is meglepte.

Nagy mennyiségben találták meg a víz nyomait egy Naprendszeren kívüli, a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörében a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével a NASA kutatói.

Bár a kutatók számítottak rá, hogy vizet fognak látni, meglepte őket, hogy milyen sokra bukkantak. A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a Szaturnuszéval, de háromszor annyi víz található a légkörében – közölte az amerikai űrügynökség.

Bár a Naprendszerben nincs másik, ehhez hasonló bolygó, a WASP-39b révén a tudósok betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygók egy csillag körül.

Rajz a WASP-39b jelű bolygóról, amelyen víz nyomaira bukkantak (Fotó: Hubble)

„Ki kell tekintenünk ahhoz, hogy megérthessük saját naprendszerünket” – idézi Hannah Wakefordot a Hubble honlapján olvasható közlemény. „Az exobolygók megmutatják, hogy a bolygóképződés sokkal bonyolultabb, mint hittük” – mondta a baltimore-i Space Telescope Science Institute munkatársa.

A Szűz csillagképben lévő WASP-39b négynaponta kerüli meg napszerű csillagát, a WASP-39-et. Jelenleg az exobolygó több mint hússzor közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz. A bolygó kötött tengelyforgású, tehát felszínének mindig ugyanaz a része mutat a csillag felé a NASA szerint.

A bolygó légkörén átszűrődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a kutatók nagy mennyiségű vízpára jelenlétére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top