Az egészségtelenebbül étkező nők esetében valószerűtlen, hogy szándékuknak megfelelően egy éven belül teherbe essenek – állítja a Human Reproduction című szaklapban pénteken megjelent tanulmány. A kutatás során 5598 Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és Írországban élő anyát vagy épp várandós nőt kérdeztek meg étrendjükről.
Átlagosan két héttel tolódik el a fogantatás azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztanak gyümölcsöt, azokhoz képest, akik legalább naponta három adag gyümölcsöt esznek. Átlagosan egy hónappal több időbe telik teherbe esni azoknak a nőknek, akik legalább hetente négyszer gyorséttermi ételt fogyasztanak, mint azoknak, akik sohasem esznek ilyen ételeket. A legkevesebb gyümölcsöt fogyasztó nőknél a terméketlenség kockázata 8-ról 12 százalékra növekedett, azoknál pedig, akik hetente négyszer ettek gyorséttermi ételt, 8-ról 16 százalékra nőtt a kockázat.
„A vizsgálat eredményei szerint a sok gyümölcsöt tartalmazó étrend és a gyorséttermi ételek csökkentése növeli a termékenységet, és csökkenti a teherbe esésig eltelő időt” – mondta Claire Roberts, az ausztrál Adelaide-i Egyetem munkatársa. Ugyanakkor megfigyelték azt is, hogy a várandósság előtt a zöld leveles zöldségek és hal jelenléte az étrendben nem befolyásolta a termékenységet.
A várandósságot és a táplálkozást vizsgáló korábbi kutatások elsősorban azon nők étrendjére koncentráltak, akiknél terméketlenséget diagnosztizáltak. Az anya fogantatás előtti táplálkozásmódjának hatásait eddig nem vizsgálták tudományos szempontból.