Életmód

Veszélyben a magyar méz, gyenge évük lesz a méztermelőknek

A kiszámíthatatlan időjárás és az új fajták termelése miatt gyenge méztermés várható idén.

Egybecsúszott idén a repce és az akác virágzási szezonja. Az akác általában később, május közepétől szokott virágozni, a szokatlanul meleg időjárás miatt viszont idén ez hamarabb bekövetkezett. Méhek viszont sem a repcén, sem az akácon nincsenek kellő számban – nyilatkozta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke  a Napi.hu-nak.

A márciusi hideg miatt leállt a méhcsaládok fejlődése, így nem fejlődtek ki áprilisra annyian, hogy betakarítsák a megnyíló virágok nektárját. Ehhez még körülbelül két hétre lett volna szükségük. Eközben az is nehézséget jelent, hogy a gazdák új fajtákat kezdtek termeszteni a növényből, másrészt pedig az aszályos idő miatt nektárt sem termeltek a virágok.

A méz ugyanakkor várhatóan nem lesz drágább. Magyarországon körülbelül 10 ezer tonna méz fogy el, ennyi biztos megterem még a legrosszabb években is. Az itthon termelt méz 80 százalékát Franciaországba, Németországba, Olaszországba és Ausztriába exportáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top