nlc.hu
Életmód

Lila méz

Lila mézet kezdtek el gyártani a méhek Észak-Karolinában

A lila mézről azt mondják, hogy édesebb, gyümölcsösebb az íze.

Egészen különleges, lila színű mézet készítenek a méhek Észak-Karolinában. Akik kóstolták, úgy vélik, édesebb, gyümölcsösebb, a szőlőre emlékeztető az íze a megszokott mézekhez képest, a színének okán azonban vitatkoznak a szakértők.

üveg méz

A lila méz iránt egyre nagyobb a kereslet (Fotó: FB)

Van, aki szerint az áfonya miatt lilás a méz színe, a méhészek ugyanakkor azt mondják, a méhek nem tudják átharapni a bogyós gyümölcs héját. Mások a kudzunövényre tippelnek, de senki sem tudja biztosan.

John Ambrose, az Észak-Karolinai Állami Egyetem professzora szerint a lila méz a méhek gyomrában lévő sav és az alumínium közötti kémiai reakció eredménye lehet. Úgy tűnik, a tengerparti észak-karolinai virágok több alumíniumot tartalmaznak, mint bárhol máshol, ami megmagyarázza, miért csak Észak-Karolinában termelik ezt a ritka mézet.

A lila méz ritka csemege, amely általában drágább a többi mézfajtánál, ugyanakkor az utóbbi időben egyre jobban megnőtt a kereslet, és az észak-karolinai méhészekhez a világ minden tájáról érkeztek megrendelések. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top