Életmód

Vedd fel a harcot hatékony módszerekkel a pattanások ellen

Az akne vagy más néven a pattanás sokakat érintő bőrprobléma, mely a hiedelemmel ellentétben nem csak a tinédzserkorú fiatalokat sújtja. „A kiváltó okok között lehet a túlzott faggyútermelés vagy a bőr felső rétegeinek elszarusodása, de hasonlóképpen megjelenhetnek a pattanások bakteriális gyulladások és hormonális ingadozások esetében is” – magyarázza Oláh Róbert, a Natics natúrkozmetikai termékcsalád vezető fejlesztője.

A mindennapokban számos olyan helyesnek vélt praktikát alkalmazunk a pattanások kezelésére, amelyek a valóságban többet ártanak, mint használnak. Ilyen tévhit, hogy a szemcsés bőrradírok segítenek az aknék eltüntetésében, holott a túlzottan erős használatuk mikrosérüléseket is okozhat a bőrön, sőt elősegítheti a fertőző pattanások terjedését is. „Tévhit, hogy szárítani kell a bőrt, ha pattanásos!” – mutat rá a szakértő, majd hozzáteszi: ezzel a hiedelemmel egyszer és mindenkorra le kell számolni, hiszen egy olyan ördögi kört tudunk vele létrehozni, amiben a bőr egyre több és több faggyút fog termelni.

 „Legyünk önmegtartóztatóak! Bármennyire is hívogatja az ujjbegyünket a pattanás, semmiképpen se essünk neki és nyomkodjuk ki mindenáron” – mondja Oláh Róbert, aki szerint a gyulladáscsökkentő C-vitaminos szérum kiváló segítség lehet nem csak az akne kezelésében, hanem a hegek eltüntetésében is.

Oláh Róbert, a Natics natúrkozmetikai termékcsalád vezető fejlesztője (fotó: natics)

A szakértő úgy véli, egy helyesen kialakított, minőségi termékeken és hatóanyagokon alapuló arcápolási rutin teljesen megoldhatja, vagy láthatóan javíthatja a bőrproblémákat. Így azt javasolja: használjunk hatékony, de kíméletes, kifejezetten a bőrtípusunknak és bőrproblémánknak megfelelő arclemosót, illetve tonikot, majd bőrünk állapotának és korának megfelelő szérumot, végül pedig hidratáló fluidot vagy arckrémet.

„A legfontosabb, hogy olyan hatóanyagokkal csökkentsük a faggyútermelést, amelyek valóban a gyökereknél fogják megoldani a problémát” – mondja a Natics termékfejlesztője, majd hozzáteszi, érdemes olyan termékeket választanunk, amelyben niacinamid, B3-vitamin vagy azelainsav található Azeloglycina formájában.

Meglátása szerint a bőrhámlasztás során kerülnünk kell a mikrosérüléseket okozó bőrradírokat, helyette alkalmazzunk kémiai savakat tartalmazó készítményeket, amelyekkel egyenletesen tudjuk eltávolítani a bőr elszarusodott felső rétegét.

pattanas

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top