Életmód

A nők nem tudnak elvezetni egy céget a katari légitársaság vezetője szerint

Óriási felháborodást keltett egy nyilatkozatával, majd gyors magyarázkodásba kezdett Akbar Al Baker.

Hatalmas felháborodást keltett Akbar Al Baker, a Nemzeti Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnöke és a Qatar Airways ügyvezetője, amikor az IATA éves találkozóján azt találta mondani, hogy az ő munkáját csak egy férfi képes elvégezni.

Természetesen [egy légitársaságot] egy férfinak kell vezetnie, elvégre ez a pozíció óriási kihívásokat állít az ember elé

– idézi a BBC.

A hallgatóság a beszámolók szerint hangosan hüledezni kezdett Baker meggondolatlan kijelentésén, ezért hamarosan magyarázkodnia kellett. Kiemelte például, hogy a Qatar Airways volt az első olyan légitársaság a Közel-Keleten, amelyik női pilótákat is alkalmazott, és hogy ezen felül sok vezető pozíciót is nők töltenek be náluk.

Szóval igazából bátorítjuk a nőket. Látjuk, hogy óriási potenciál van bennük a vezető pozíciókban is

– nyilatkozta, majd gyorsan azt is hozzátette, hogy szívesen látná, ha az utódja is egy nő lenne, feltéve, ha ő maga képezhetné ki őt a pozícióra.

Baker egyébként nem először tett nyilvánosan szexista kijelentéseket. Tavaly például azt volt képes nyilatkozni, hogy az amerikai légitársaságok „nagymamakorú” nőket alkalmaznak légiutas-kísérőként, bezzeg náluk, a Qatar Airways-nél 26 év az átlagéletkor a stewardessek között.

Fotó: Jason Redmond / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top