Életmód

Betiltották az ingyenes nejlonszatyrot, tombolnak az ausztrál vásárlók

Egy állam kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskót osztogatni a vásárlóknak Ausztráliában. A vásárlók nehezen tudják feldolgozni.

Atrocitásokhoz vezetett Ausztráliában az, hogy újabb két államban tiltották meg az üzleteknek az ingyenes nejlonszatyrok osztogatását. Volt olyan bolt, ahol az értetlen vásárlók a pénztárosra támadtak emiatt. A kontinensnyi országban most már csak Új-Dél-Wales államban lehet büntetlenül adni az ingyenes nejlonszatyrokat.

A majdnem országos tilalom a 0,035 milliméternél vékonyabb, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, megszegőit például Queensland államban 6300 ausztrál dollárig (1,3 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

Ez is érdekelhet Megnézem

A tilalom vasárnapi kiterjesztése számos incidenshez vezetett, a feldühödött vevők a pénztárosokkal gorombáskodnak, egy szupermarketben egy vásárló nekiesett egy pénztáros torkának. Nehezen tudták elviselni, hogy az eddig ingyenes szatyrokért 15 centet kérnek mostantól a boltok.

Az ausztrál fővárosban már 2014-ben korlátozták a zacskóhasználatot, amely így évi 266 tonnáról 171 tonnára esett vissza.

Zöldszervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskót dobnak el, egyedül Queensland államban évente egymilliárd zacskót osztanak szét, országosan 5 milliárdot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top