Életmód

Háromévesen profin zongorázott, 10 évesen már operát írt a kislány, akinek a zene az anyanyelve

„Számomra teljesen normális, hogy miközben jövök-megyek, mindenféle dallamok jutnak az eszembe.”

Bár még csak alig múlt 10 éves, Alma Deutschert sokan már most Mozarthoz hasonlítják. Nem véletlenül, ugyanis a brit kislánynak konkrétan a zene az anyanyelve: háromévesen már profikat megszégyenítő ügyességgel játszott zongorán és hegedűn is, mindössze hét évvel később pedig színpadra állította első saját operáját is.

A kis zseni mindezek ellenére nem szereti, ha Mozarthoz hasonlítják. „Tévedés ne essék, nagyon szeretem Mozartot, és mindent megadnék, ha a tanítóm lehetne. Ennek ellenére, ha választhatnék, inkább lennék az első Alma, mint a második Mozart” – mondta a CBS amerikai hírcsatorna 60 Minutes című műsorában Scott Pelley-nek.

Az interjúban Alma mesélt a legkorábbi, zenével kapcsolatos emlékeiről is. „Úgy nagyjából hároméves lehettem, mikor először hallottam azt a Richard Strauss-féle csodálatos altatót. Utána döbbentem rá, mennyire imádom a zenét.

alma deutscher gyerekzseni zene zongora hegedű

Alma Deutscher – Kép forrása: Wikipédia

A kislány négyévesen már zenét szerzett, igaz, szülei nem akarták elhinni. „Azt hitték, a korábban már hallott dallamokat játszom zongorán, pedig én már akkor is azokat a dallamokat játszottam, amik a fejemben születtek.” Ezek a bizonyos dallamok azóta is kísérik Almát, aki elárulta azt is, nem érzi úgy, hogy emiatt zseni lenne, számára az a természetes, hogy miközben tesz-vesz és jön-megy, különböző dallamrészletek jutnak az eszébe. „Nekem az a furcsa, hogy valaki nem így működik.

A 60 Minutes interjújában Scott Pelley azt is megkérdezte Almától, életének eddigi tíz évében mit tanult az életről. Alma ezt válaszolta: „Tudom, hogy az élet nem csak jó, hogy történnek rossz dolgok is. Azért akarok szép zenét írni, hogy a nehéz időszakokban egy kis boldogságot lopjak az emberek életébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top