Életmód

Este nem szolgálják ki a nőket ebben az országban

Kitiltották az egyedülálló nőket egy indonéz tartomány éttermeiből, ahol a vendéglősök homoszexuális vagy transzgender munkavállalókat sem alkalmazhatnak.

Megtiltották az egyedülálló nők kiszolgálását az indonéziai Aceh autónom tartomány éttermeiben 21 óra után, de tiltják azt is, hogy a nem rokoni kapcsolatban álló ellenkező neműek egy asztalnál üljenek. Ezek fényében már az sem meglepő, hogy azt is megtiltották az éttermek tulajdonosainak, hogy leszbikus, meleg, biszexuális és nemet változtató embereket alkalmazzanak.

Indonéziában a társadalom nagy része az iszlám mérsékelt vonalát követi, és a keményvonalas iszlamista irányzat, bár erősödött az utóbbi években, továbbra sem tényező az országos politikában. Aceh tartomány az egyetlen, ahol elébe menve a függetlenedési törekvéseknek, a központi kormány engedélyezte a saría bevezetését.

Forrás: Dasril Roszandi/NurPhoto via Getty Images

A most életbe lépett jogszabály azonnal heves kritikát váltott ki szerte az országban és magában Acehben is. Kautsar Yus helyi képviselő az acehi törvényhozásban kijelentette, hogy szégyelli magát körzete miatt, amely mindig is kozmopolita volt, most pedig konzervatívvá és balgává vált a nevetséges szabályozás miatt.

Jufliwan, a bireueni saríahivatal vezetője megvédte a rendelkezést, mondván, kedvezőtlen megítélése lehet egy kísérő nélküli nő megjelenésének egy étteremben. A Serambi című helyi lapnak úgy nyilatkozott, hogy a helyi kormányzat maradéktalanul érvényt szerez a jogszabálynak. Hozzátette, figyelemmel kísérik a történéseket, elfogadják mindenki véleményét, hogy a tulajdonosok fokozatosan tudjanak alkalmazkodni a rendelethez.

A tartományban nem csak a nőknek tilos étterembe menniük egyedül este, tiltott a szerencsejáték, az alkohol eladása, valamint fogyasztása, és botozással büntetik a házasságon kívüli nemi kapcsolatot is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top