Életmód

Ezek a világ leglustább országai a WHO szerint

A világon hozzávetőleg 1,4 milliárd ember él mozgásszegény életet, ami jelentősen megnöveli az elhízással járó betegségek – mint a magas vérnyomás vagy cukorbetegség – kialakulásának kockázatát. A WHO most listát készített a leglustább nemzetekről, amelyen Magyarország is előkelő helyen végzett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nemrég megjelent kutatásában a Föld lakosságának fizikai aktivitását vizsgálta, és feltárta, mely ország lakói foglalkoznak a legkevesebbet mozgással. A The Lancet Global Healthben publikált tanulmányhoz 168 ország 1,9 millió lakóját kérdeztek meg, ami – a WHO szerint – bolygónk népességének 96%-áról adhat reprezentatív képet.

Az eredmények azt mutatták, hogy 2016-ban a felnőttek körülbelül egynegyede – azaz 1,4 milliárd ember – nem mozog eleget, ami jelentősen növeli az érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedés kialakulásának esélyét.

Az aktív életmód feltétele a WHO szerint minimum 75 percnyi intenzív vagy 150 percnyi kevésbé megerőltető mozgás hetente.

Ezeket a számokat alkalmazva Kuwait bizonyult a „leglustábbnak”, ahol a lakosság 67% nem mozog megfelelően. A második helyen Amerikai Szamoa végzett 53,5%-kal, amelyet Szaúd-Arábia, Irak és Brazília követ.

Kuvait (67%)

Amerikai Szamoa (53,4%)

Szaúd-Arábia (53%)

Irak (52%)

Brazília (47%)

Costa Rica (46,1%)

Ciprus (44,4%)

Suriname (44,4%)

Kolumbia (44%)

Marshall-szigetek (43,5%)

A nők elégtelen fizikai aktivitásának országos előfordulása százalékarányosan

Az Egyesült Királyság és USA is elég rossz helyen áll a lustaságlistán. Míg a britek a 123. helyen végeztek 35,9%-kal, az amerikaiak a 143. helyre kerültek 35,9%-os inaktivitással. De nem annyira, mint Magyarország, ahol az emberek 38,5% mozog veszélyesen keveset (a férfiak 33,1%-a, míg a nők 43%-a nem felel meg a WHO kritériumainak).

A lista legalját egyértelműen afrikai országok uralják: pontosabban Uganda, Mozambik és Lesotho tekinthető a legaktívabbnak. A kutatásból kiderül, hogy minden esetben szignifikáns a különbség a férfiak és a nők mozgásigénye között. A nők sok esetben 10%-kal rosszabb helyen végeztek férfi társaiknál.

A WHO aktív életmódról szóló tanulmányának részleteit a linkre kattintva tudod megtekinteni.

Forrás: IFL Science

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top