Életmód

Nonó tanácsai: így sportolj túlsúlyosan!

"Meg sem fordult a fejemben, hogy mozogni is kéne, első körben annyi volt a cél, hogy fel tudjak menni úgy a lépcsőn, hogy ne kelljen háromszor megállnom…" Az egykor túlsúlyos, mára életmódklubot vezető Nonó elmondja, milyen sportokkal érdemes kezdeni akkor, amikor lehetetlennek tűnik a mozgás.

Én 99 kilósan kezdtem el diétázni. Őszinte leszek: meg sem fordult a fejemben, hogy mozogni is kéne mellette, pedig kamaszként rendszeresen sportoltam. Annyit szerettem volna első körben elérni, hogy a lépcsőn fel tudjak úgy menni, hogy ne kelljen megállni háromszor, ne fájjon közben a térdem és a derekam – 24 évesen. Úgy gondoltam, mozgásnak első körben ez is megteszi. Aztán ahogy elindultak a kilók lefelé, egyre jobban tudtam mozogni, fel tudtam menni a lépcsőn, sőt már hosszabb sétákat is tettem a nagyobbik lányommal anélkül, hogy levegő után kapkodtam volna.
Ekkor tört rám az érzés: jólesne mozogni. Nem sokszor, mondjuk heti két-háromszor. De mit válasszak?

Nonó 2009-ben 3 hónapos terhesen, és most
A bal oldali képen Nonó 2009-ben 3 hónappal szülés után, a jobb oldalin pedig mai csúcsformájában

Találtam egy fórumot, ahol kardioedzéseket és duciknak való tornákat ajánlottak. Tudtam, hogy a „kettőt jobbra, kettőt balra” mozgáson kívül más úgysem menne, így belevágtam. Nem volt egyszerű, sőt nehezebb, mint hittem. A 20-30 perces tornáknak kezdetben a felét csináltam végig. De kemény voltam, és minden héten háromszor tornáztam. Nem kérdeztem meg magamtól, hogy aznap épp van-e kedvem mozogni, ha be volt írva a naptárba, hogy torna, akkor torna! Ezzel, akármilyen hihetetlen, elkezdett az életem részévé válni a mozgás. A kilók mentek továbbra is lefelé, és már beiktattam alakformáló, táncos, sőt bokszedzéseket is. Később már ki mertem mozdulni, elmentem néha spinningre, vagy éppen úszni. Nem szégyelltem, sőt már büszke voltam magamra. Igaz, még bőven volt rajtam súlyfelesleg, de tudtam, a célomig nem állok meg, és a mozgás nekem már nem kötelező rossz, hanem energia, öröm és boldogság.

A mozgás szeretete, sőt imádata azóta is tart, ezért is lettem aerobikedző, mert szeretném, ha mások is

Mi az intervall edzés?

Az intervallum szóból származik, ebben erőteljesebb és pihentetőbb szakaszokra osztják az edzést. Persze a pihentető is csak kisebb intenzitást jelent.

 – minél többen – éreznék, amit én érzek, amikor edzek. Akár boksz-, akár táncos, akár állóképességi köredzést tartok, mindig célom, hogy velem együtt lüktessen és pörögjön mindenki, bár ma már egyes dolgokat picit másképp csinálnék. Ami nagyon fontos, hogy kardiojellegű mozgásra mindenkinek szüksége van, annak is, aki nem szeretne feltétlenül fogyni. Az erősítő edzések kiegészítője kell hogy legyen. Vannak olyan kardiomozgások, melyek állóképességi edzések is, ezek közül kell valamit beiktatni ilyenkor, legyen az futás vagy éppen intervall edzés, állóképességi köredzés, boksz- vagy táncos órák, esetleg intervall futás.

A futást sem szabad „csak úgy” elkezdeni. Nagyon jó futótervek találhatók az interneten, én is úgy kezdtem. Végül odáig jutottam, hogy hat hónap alatt lefutottam versenyen 8,2 kilométert. Én, aki soha nem szerettem futni, és nem is tudtam. Mindennek utána kell járni, olvasni. Érdemes akár ebben is szakember segítségét kikérni. Akiknek az első számú szempont a fogyás, azoknak a legjobb a megfelelő pulzuson való gyaloglás. Érdemes egy pulzusmérőt beszerezni, és minimum heti háromszor – először 30, később 40-60 percet – gyalogolni.
Ez a legjobb zsírégető mozgás. Ha nincs valakinek mérője, onnan tudja, hogy „jó pulzuson gyalogol”, hogy 15-20 perc után izzadni kezd, illetve végig van oxigénje, úgy gyalogol, vagyis tud beszélgetni közben, nem liheg. Emellett nagyon jó a biciklizés, az úszás és a kimondottan kardio- és zsírégető tornák. Fontos, hogy ezek a mozgások akkor hatásosak, ha minimum 60 (de inkább 90) percig végezzük őket. A tényleges zsírégetés 30-40 perc után kezdődik meg. Ezt mindig tartsuk szem előtt!

Rengeteg mozgásforma létezik tehát, de tudnunk kell, hogy mi a célunk, és ahhoz mérten válasszunk. Sok a jó szakember és a könyv, szánjunk rá időt, nézzünk, járjunk utána, mire van szükségünk, mi a legjobb nekünk! Nagyon fontos továbbá, hogy ha speciális diétát tartunk, mert egyéb egészségügyi problémánk is van (IR, PCOS, cukorbetegség stb.), akkor az orvossal is beszéljük meg a tudnivalókat.

Megtalálni a megfelelő mozgást egy megfelelően összeállított diéta mellett, már majdnem teljes siker lehet. Ami fontos: ne akarjuk rögtön hegyeket megmozgatni, haladjunk a céljaink felé apránként. Ne készítsük ki magunkat, ha már ráléptünk a jó útra, igenis kell néha önzőnek is lenni!

Az a fránya úszógumi


Több olyan levelet kaptam az évek során, amelyben arról számoltak be íróik, hogy lefogytak, de a hasukon úszógumi maradt, vagy éppen csinosak, nem szeretnének fogyni, csak hasról. Sajnos nincs olyan diéta, ami csak bizonyos helyekről fogyaszt. Ha fogyunk, akkor mindenhonnan fogyunk. Bármilyen furcsa egyébként, de ha hasról szeretnénk fogyni, akkor is az étrend fontossága az első számú, ezt követi a kardioedzés, és csak harmadiknak jön a sorban a hasizom-erősítés. A hasunk akkor lesz szép, ha a megfelelő étrend és zsírégető mozgás után az úszógumi eltűnik, és ezután érdemes erősítő gyakorlatokkal adott esetben laposabbá, még szebbé varázsolni. Én azt szoktam mondani, étrend, zsírégető edzés minimum heti háromszor, és mellette heti kétszer 20-30 perc hasizom-erősítés szükséges. Ez sem biztos, hogy mindenkinél sikert hoz, mert a bőrünk, a hasunk formája –
főleg szülés után – mind-mind nagy változáson megy keresztül, így nagyon fontos, hogy ne akarjunk feltétlenül olyan formát két gyerek után, mint tizenhat évesen volt. Persze semmi sem lehetetlen, láttunk már ilyet. De fontos, hogy reális célokat tűzzünk magunk elé.

Nonó tanácsait a szülés utáni fogyásról itt olvashatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top