Bár az emberek többségére jellemző a halogatás, a szegediekről ez nem mondható el, sokuknak már most a karácsonyi menü körül járnak a gondolataik, és már májusban megrendelték a karácsonyi pontyot.
A Délmagyarnak nyilatkozó, halárusítással foglalkozó cég ügyvezetője elárulta, hogy folyamatosan telnek be az ünnephez közeli időpontok, mert mindenki frissen szeretné hazavinni az ünnepi asztalra szánt halat. „Idén is volt, aki már időben, májusban bejelentkezett a karácsonyi halászlébe való halért” – mondta Sztanó János, az évtizedek óta hallal és halgazdálkodással foglalkozó szakember.
Elárulta, hogy a jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében rögzítik, de mivel feldolgozókapacitásuk véges, így nem juthat majd filézett ponty mindenkinek közvetlenül az ünnepek előtt. Azt tanácsolja, hogy aki előbb megveszi, az le tudja fagyasztani néhány napra az alaplét és a halhúst is, így több ideje marad a karácsonyi előkészületekre.
Megnyugtatásként elmondta, hogy élő hallal – ponttyal, szürke harcsával, busával és amurral – folyamatosan, korlátozás nélkül és – az ünnepeket megelőző egy-két nap kivételével – néhány perces sorban állás után ki tudják szolgálni a vevőket.