Életmód

A káros és fájdalmas szülészeti beavatkozások ellen tüntettek a Szabadság téren

A Másállapotot a szülészetben mozgalom felhívására néhány százan mentek utcára.

A Másállapotot a szülészetben csoport tagjai szerint a magyar kórházakban több szülészeti beavatkozás is csak az orvosok kényelmét szolgálja. „Ne árts! Ne vágj át!” nevű demonstrációjuk célja az volt, hogy a káros és fájdalmas szülészeti gyakorlatok ellen tüntessenek.

Te mit szólnál, ha mindenféle tájékoztatás nélkül egy általad ismeretlen szert fecskendeznének a testedbe? És ahhoz, ha az engedélyed nélkül a nemi szervedhez érnének? Hogy érintene, ha akaratod ellenére elvinné valaki a gyerekedet éjszakára? Szerinted milyen érzés csak azért hanyatt feküdni órákon át egy szobában egyedül, vagy idegenekkel körülvéve, mert »így szokás«? Apaként milyen lenne 3 napig egy üvegajtó mögül nézni a gyerekedet, mert – »csak«?” – írják a Facebook-oldalukon közzétett felhívásukban.

A Szabadság térre meghirdetett demonstráción végül néhány száz ember gyűlt össze. A szervezőktől papírollókat kaptak, amelyekre ráírták saját, a szülés során szerzett rossz élményeiket.

Fotó: Másállapotot a szülészetben FB

A mozgalom célja az, hogy az anyákat a kórházakban jobban tájékoztassák arról, mi történik velük, a beleegyezésük nélkül egyetlen beavatkozást se végezzenek el, méltó módon szülhessenek, és ne idejétmúlt szokások határozzák meg az ellátást.

(via 444.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top