nlc.hu
Életmód

Ezért választják egyre többen a magánszülészeteket

Ezért egyre népszerűbbek a magánszülészetek az állami kórházakkal szemben

Több oka is van annak, hogy a kismamák inkább egy magánklinikán hozzák világra a gyermeküket.

Az előző évben másfélszeresére nőtt a magánklinikán szülő nők száma Magyarországon, a fővárosban pedig már minden ötödik baba magánintézményben jön világra, hivatkozik egy friss kutatásra a Szeretlek Magyarország

Lengyel Lívia közgazdász, a TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány szerkesztője szerint annak, hogy egyre többen választják azt, hogy nem állami kórházban szülnek, annak több oka is van, a  pandémia idején szerepet játszott a döntésben a koronavírustól való félelem, és az, hogy a közkórházakban sokszor akadályozott volt az ellátás, de a komolyabb fordulatot az jelentette, hogy 2021-ben kivezették a hálapénzt, és ezzel nagyjából ellehetetlenült a szabad orvosválasztás

„Nőként beidegződésünk volt, hogy minden kismama szülészorvost választ, akinek hálapénz formájában mond köszönetet. Ennek fejében elvárhatja, hogy az orvos a szülés idején jelen legyen. Ha kell, elvégezze a császármetszést, és a terhesség során támogatást nyújtson. A közkórházakban korábban hallgatólagos megegyezés alapján a szülés utáni kontroll alkalmával cserélt gazdát a boríték. Ma már az orvosok és a betegek is tartanak ettől: egy nemrég megjelent kutatás szerint 1 százalék alá szorult a hálapénzforgalom” – hangsúlyozza a szakértő.

Kismama újszülött babájával a kórházi ágyon

Fotó: Getty Images

Ahogyan arról már mi is írtunk, az utóbbi időszakban sok szakember döntött úgy, hogy otthagyják az állami ellátást. Ezt megerősítette Lengyel Lívia nyilatkozata is. „Ma az orvosok mintegy 70 százalékának van praxisa az állami és a magánszférában is. A szülészet azonban kissé kilóg a sorból, ott inkább jellemző, hogy az orvosok otthagyják az állami kórházakat.” Hozzátette, ennek részben az az oka, hogy a magánellátásban a munka kiszámíthatóbb, és az sem elhanyagolható, hogy a magánszektorban transzparens módon kereshetnek annyit, mint régen a hálapénzes rendszerben.

Kiemelte azt is, egy felújított, minden eszközzel felszerelt egyetemi klinika szülészete tudásban és tapasztalatban is olyan hátteret nyújt, amelynek hála minden felmerülő komplikáció kezelhető, míg a magánklinikák ugyan  jól felszereltek, komplikáció esetén nem tudják ugyanazt az ellátást adni, hiszen nem erre vannak felkészülve. Hozzátette,  megérti, ha egy egészséges, komplikációtól mentes terhesség után a kismamák inkább magánintézményben szeretnének szülni. 

„A kutatásunkban feltűnően sokan a VBAC (vaginal birth after caesarean section) szülés lehetősége miatt mentek magánba. Ez ma már szinte egy mozgalom: azt jelenti, hogy egy császáros szülés után a következő babát természetes úton szeretnék világra hozni. Magánban könnyebb olyan klinikát, orvost találni, aki nyitott az ilyesmire, míg államiban sokan szóbahozni sem mernék” – fűzte hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top