Életmód

„A 13 éves fiam még most is velem jön a női mosdóba. És akkor mi van?”

Tanulságos vallomás egy anyukától, aki egyedül neveli 13 éves autista kisfiát.

Amikor a fiam még egészen pici volt, senki még csak meg se lepődött azon, ha magammal vittem őt a női mosdóba, amikor valamelyikünk szüksége úgy hozta. Sőt! Bőven voltak olyan helyzetek, amikor még csak nem is ő volt az egyetlen kisfiú a mosdóban” – kezdi a Scary Mommy oldalára töltött vallomását a 13 éves autista kisfiát egyedül nevelő Eileen Shaklee.

Az amerikai anyuka azért döntött úgy, hogy hosszú posztban magyarázza el, miért viszi magával kamasz fiát mindenhova, beleértve a női mosdót is, mert elege van a lenéző, megvető és értetlen pillantásokból, amiket akkor kap, mikor egy nyilvános vécébe a kisebb hegyomlás nagyságú fiával a nyomában lép be.

autizmus anyaság nyilvános mosdó

Kép forrása: Scary Mommy

Az a nagy helyzet, hogy az én cuki, autista fiam elkezdett felnőni. Tudom-tudom, én is szoktam neki mondogatni, hogy micsoda szemtelenség az már, hogy percről percre egyre magasabb, nagyobb és felnőttebb lesz. Merthogy én is azt szeretném, ha ugyanaz az aprócska totyogó lenne, aki anno a cuki kezeslábasában és aprócska cipőiben Godzilla-módra kezdett rohanni, valahányszor megszólalt a mosdóban az az átkozottul hangos kézszárító.

Csakhogy, ahogy Eileen írja, a helyzet már régóta nem ez. A női mosdóba már rég nem egy cuki kisfiú, hanem egy 162 centi magas, dörmögő hangú, szőrös lábú kamasz követi. „És, hogy mindezek ellenére miért viszem őt magammal? Hát azért, mert nincs más választásom. Mert nincs az az isten, hogy az autista gyerekemet csak úgy, egyedül engedjem be bármelyik nyilvános mosdóba.”  

Az anyuka azt mondja, nem csak amiatt aggódik, mikor egyedül engedi fiát egy nyilvános vécébe, hogy bent ne legyen gond. „Arról is gondoskodnom kell, hogy ha két külön mosdóba megyünk, lehetőleg egy időben végezzek vele, nehogy teljesen egyedül kelljen várakoznia az ajtó előtt. Mondanom sem kell ugye, hogy az a bizonyos sor mindig a női mosdókban hosszabb.

És, hogy mindezt miért mondtam most el? Nos, azért, hogy ha valaha az életben találkozol egy anyával, aki kényszerűségből a kamasz gyerekét is kénytelen bevinni a nyilvános mosdóba, tudd, hogy két lehetőséged van: vagy ügyet sem vetsz rá, vagy segítesz neki azzal, hogy felhívod a különböző szolgáltatók figyelmét arra, hogy több nemsemleges mosdóra lenne szükség. Addig azonban, míg nem lesz mindenhol családbarát mosdó, a fiam velem fog jönni, és kész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top