Ricottás pohárkrém eperöntettel
Hozzávalók:
- 250 g Szarvasi ricotta
- 200 g Szarvasi mascarpone
- 125 g tejföl
- 1 citrom
- 1 vaníliarúd
- 3 evőkanál porcukor
- 1 kg eper
- 1 dl cukorszirup
A ricottát a mascarponéval és a tejföllel keverd simára, majd kapard bele a vaníliamagokat, facsard bele a citrom levét, add hozzá a porcukrot, és keverd lágy krémmé.
Tedd be a hűtőbe, amíg elkészíted az eperöntetet. A feldarabolt epreket turmixold le a cukorsziruppal. Szép, esztétikus poharakba kanalazd a krémet, majd zárd le az öntettel. Pár szem friss eperrel díszítheted a poharakat.
Lime-os, csokoládés ricottatorta
Hozzávalók:
- 5 dkg liszt
- 75 dkg Szarvasi ricotta
- 3,5 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 1 db lime
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 25 dkg krémsajt
- kikenéshez vaj
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 6 dkg csokoládéchips
Elkészítés:
A kekszet daráld finomra. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazol, darált keksszel megszórod. A többi hozzávalót keverőgépben vagy kézi mixerrel épp csak egyenletesre kevered, nem kell sokáig, hogy ne keveredjen túl sok levegő a masszába. (Különben buborékos lesz a torta, és megrepedezik sütés közben.) Az előkészített formába öntsd ki a masszát, amit 140 °C-ra előmelegített sütőben készre sütsz. Akkor jó, amikor a széle már aranybarna, de a közepe még nem teljesen szilárdult meg. Tálalás előtt hűtsd langyosra (kb. 1 óra).