Kezdők karácsonya

Hagyományos, divatos, letisztult – Így öltöztessük ünneplőbe a karácsonyi asztalt

A karácsonyi vacsorákat és ebédeket még tökéletesebbé teszi az asztalt díszítő, ünnepi dekoráció. Ám ez nem csak egy karácsonyi abroszt jelent! A titok a részletekben rejlik, és nem is kell rá sokat költenünk!

Amit a nagyitól örököltünk

Sokszor előfordul, hogy megmaradt néhány régi, karácsonyi dekoráció a szülőktől, nagyszülőktől, ám már nem elég ahhoz, hogy feldíszítsük vele a fát, vagy a régiségek helyett, valami modern stílussal dekorálnánk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy el kell rejtenünk őket! Ha egy retró ünnepi asztalt szeretnénk, akkor bátran használjuk a nagymamától örökölt ünnepi abroszt, amire felhelyezhetjük a régi üvegdíszeket is. Ehhez a dekorációhoz nem illik modern elem, így dióval, almával, fagyönggyel díszíthetjük tovább az asztalt. Ha abrosz nem, de egy hosszabb csipketerítő maradt meg a nagyi holmijaiból, akkor azt használjuk asztali futóként.

Világítás az asztalon

Ha rusztikus vagy hagyományos dekorációban gondolkodunk, akkor a gyertya az ideális megoldás, amit az asztal közepére helyezzünk. Válasszunk olyan színűt, ami illik a többi díszhez, ahogyan a terítőhöz is. Ha modern, vagy letisztult asztali díszekben gondolkodunk, akkor egy olcsó és egyszerű megoldást javasolunk. Három tiszta befőttesüvegbe rajunk 1-1-1 fehér fényfüzért. Rakhatunk bele 1-2 mogyorót vagy diót is. Esetleg az üvegre köthetünk piros vagy zöld szalagot.

Piros csoda!

Ha egyetlen szín mellett döntünk, legyen az a piros! A piros jól illik a fehér tányérokhoz, a mikulásvirág bevethető az asztal közepén, körülötte fagyönggyel. A piros-fehér, karácsonyi nyalókák is lehetnek az asztal díszei, ahogyan a hasonló színű Diótörő figurák is. De piros gránátalmákkal és fenyőágakkal is dekorálhatjuk az asztalt, ráadásul a gyümölcsöt az ünnepek alatt meg is ehetjük, szóval dekorációt és gyümölcsöt is vihetünk egyszerre.

piros, karácsony, dekoráció, asztal

Gyümölcsök, fagyöngy és hagyományok díszek is bevethetők a piros ünnepi asztalnál. (fotó: iStock)

Használjunk ünnepi szalvétát

A karácsonyi szalvétákat is feldíszítjük, s úgy helyezzük a tányér közepére vagy éppen mellé. A legkézenfekvőbb megoldás, ha egy díszes szalaggal átkötjük az ünnepi alkalmakkor használatos textilszalvétákat. Ha ennél valamivel többre vágyunk, akkor szükségünk lesz egy kis kézügyességre is.

Ne féljünk a feketétől!

A skandináv stílusban felhasználhatjuk a fekete elemeket, ám bánjunk vele óvatosan. Fehér tányérok, és szalvéta alatt jól mutat a fekete asztali futó. A szürke, bézs és fehér gömbök és gyertyák közé is befér egy-egy sötétebb elem, de ne ezek legyenek többségben.  Ha csak fekete dekorációban gondolkodunk – ami elég sötét a karácsonyhoz –, akkor mindenképpen használjunk mellé arany, bronz kellékeket.

Fiatalos dekor az asztalon

Fiatalos és vidám benyomást kelt, ha az ünnepi asztalon színes filcből kivágott csillagokat helyezünk el. Ehhez a fehér színű ünnepi abroszt terítsük le keresztben egy élénk színű, vékony filcanyaggal úgy, hogy a két hosszanti oldalon 10–-15 cm-t lelógjon. Sárga, narancs, zöld és piros színű filcből vágjunk ki kisebb-nagyobb méretű csillagokat, ezeket helyezzük el az asztalon átfutó terítő közepére. A fedőterítő végeit is csillagokkal díszítsük, méghozzá úgy, hogy lyukasszuk ki a filcet, és kössük fel a váltakozó méretű és színű csillagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top