Életmód

Megrendezett autóbaleset, elpusztult cica és a műesések királynője – 6 elképesztő biztosítási csalás

Néha a legegyszerűbb mesékkel próbálkoznak a csalók, de vannak olyan súlyos esetek is, amikor valaki saját magát csonkítja meg, hogy felvehesse a vagyonnal felérő kártérítést.

Akár 8 év börtönt is kaphat az a szlovén nő, aki az év elején szándékosan vágta le a kezét egy körfűrésszel, hogy megkapja a tetemes összegű biztosítási pénzt. A 21 éves nő azt állította, hogy ágakat vágott, amikor a csuklója fölött elvágta a kezét. Összesen 400 ezer eurót (126 millió forintot) követelt.

A hatóságok megállapították, hogy a „baleset” egyáltalán nem volt véletlen, a család nem sokkal korábban öt társaságnál kötött biztosítást. A családtagok még arra is ügyeltek, hogy amikor kórházba vitték a nőt, a helyszínen felejtsék a levágott kart, hogy az orvosok ne tudják visszavarrni, bár még így is sikerült időben megmenteni a végtagot.

A biztosítási csalók néha a legőrültebb dolgoktól sem riadnak vissza. De nem csak azt kockáztatják, hogy elesnek a remélt pénztől, mert akár börtönbe is kerülhetnek. Összegyűjtöttük a legelképesztőbb biztosítási csalásokat.

1. Gyógyítás helyett kamuzott az orvos

Egy michigani idegsebész nemcsak csalással szerzett az egészségbiztosítóktól rengeteg pénzt, de a betegeit is veszélybe sodorta. Aria Sabit módszere nagyon egyszerű volt: olyan gerincbetegeket műtött, akiknek normál esetben egy speciális eszközt ültetnek be a gerincoszlopába. Az orvos azonban semmit sem ültetett be, egyszerűen felvágta a páciensek hátát, majd visszavarrta a sebet. A beteg biztosítójának persze rendre kiszámlázta a beavatkozás árát, így összesen 2,8 millió dollárt szedett össze.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A páciensek csak akkor jöttek rá, mi történt, amikor az állapotuk rosszabbodott, a fájdalom elviselhetetlenné vált, más orvosoknál pedig kiderült, hogy semmilyen eszköz nincs bennük. Az lett volna a csoda, ha jobban érzik magukat. Az orvost 2017-ben ítélték el, majdnem 20 év börtönt kapott.

2. Pincér! Egér van a levesemben

Miután a 38 éves Carla Patterson egy döglött egeret talált a levesében, 500 ezer dollárt, csaknem 140 millió forintot követelt a Cracker Barrel étteremlánc egyik virginiai egységétől, ám kiderült, hogy a nő tette bele az egeret a levesbe. A bravúros és perdöntő bizonyíték az volt, hogy megvizsgálták az elpusztult egeret, és megállapították, hogy nem főzték meg, és nem is fulladt meg, mert nem volt leves a tüdejében, hanem koponyatörés miatt pusztult el. A nőt egy év börtönbüntetésre ítélték.

3. DNS-vizsgálat bizonyította, hogy nem ő halt meg

Clayton Daniels már eleve menekült a törvény elől, amikor feleségével, Mollyval kieszelték a tervüket: megrendezik a férfi halálát. Kihantolták egy idős nő sírját, a holttestet felöltöztették Clayton ruháiba, beültették a kocsijába, majd az autót felgyújtották, és lelökték egy szikláról. Abban reménykedtek, hogy így megkaphatják a 110 ezer dolláros életbiztosítási összeget.

Pechjükre a biztosító ragaszkodott a DNS-vizsgálathoz, ami persze kimutatta, hogy nem a férfi maradványait találták meg a kiégett autóban, sőt azt is megállapították, hogy a tűz a vezetőülésről indult. Arra is fény derült, hogy a szomorú özvegynek új barátja lett, aki valójában Clayton volt álnéven, festett hajjal és bajusszal. A házaspár végül börtönbe került a csalás miatt.

4. Minden felvett a biztonsági kamera

Vannak komikus esetek is. Néhány hete a fél internet 2018 legszánalmasabb biztosítási csalásán nevetett: a New Jersey-beli Alexander Goldinsky azt a mesét próbálta beadni, hogy elcsúszott a munkahelyén, mert valamelyik kollégája nem takarította fel a padlóra hullott jégkockákat. Az 57 éves férfira a kollégái találtak rá a földön fekve.

Aztán előkerültek a biztonsági kamerák felvételei. A képsorokon egyértelműen látszik, hogy a férfi szórta a jeget a padlóra, majd néhány másodperc rákészülés után szándékosan elfekszik a földön. Az eset egyébként még tavaly történt, Goldinskyt pedig néhány hete felmentették a biztosítási csalás vádja alól.

5. A műesések 72 éves királynője

Úgy tűnik, a kamu elesés elég népszerű, ami persze érthető is, hiszen semmi előkészítést nem igényel, és kivitelezni is pofonegyszerű. A műfaj királynője a 72 éves Isabel Parker: nem kevesebb mint 49 alkalommal játszotta el boltokban és szupermarketekben, hogy megcsúszott, és elesett. Összesen mintegy félmillió dollárt követelt, a pénzre szerencsejáték-szenvedélye miatt volt szüksége.

A nő mindig más boltban adta elő a színjátékát, abban bízva, hogy különböző biztosítókkal állnak szerződésben az üzletek. Egy ideig ez be is vált, de miután ellenőrizték a kárigények központi adatbázisát, szemet szúrt a sok egyforma baleset, az idős nő pedig lebukott.

6. Húszezer dollár egy nem létező macskáért

A Washington államba való Yevgeniy Samsonov gondolt egy merészet, és 20 ezer dollárt (5,5 millió forintot) követelt a biztosítójától, mert elpusztult a macskája egy autóbalesetben. Noha a 29 éves férfinek egyáltalán nem volt macskája, a társaság azért küldött neki 50 dollárt, hogy kárpótolják, Samsonov azonban nem érte be ennyivel. Azt állította, hogy ezer dollárba került a cica, és úgy tekintett rá, mint a saját fiára. Még fotót is küldött a biztosítónak a Tom nevű macskáról, de mesteri terve ezen a ponton megbukott: egy gyors internetes kereséssel kiderült, hogy a fénykép a Wikipedia egyik cicás oldáról származik, és az első képtalálatok között szerepel, ha valaki fehér macskára keres a Google-ben. A férfit végül 45 napra ítélték a csalás miatt, ebből tizenötöt őrizetben töltött, a maradékot pedig házi őrizetben.

Az esetek tizede csalás lehet

Azt nem könnyű megmondani, hogy a biztosítási kárigények közül mennyi lehet a visszaélés, de az Insurance Europe 10 százalékra becsüli az arányt. Az Union biztosító szerint Magyarországon a gépjárművekkel való visszaélés a leggyakoribb: ilyenkor szándékosan okoznak kárt a kocsiban, hogy aztán jóval nagyobb összeget kérjenek a biztosítótól, mint amennyibe a javítás kerül. A megrendezett autólopás főleg a 90-es évek elején volt virágzó biznisz, ma már jóval kevésbé jellemző, az viszont most sem ritka, hogy egy tényleg megtörtént káreseményt felhasználva nagyobb összeget próbálnak kicsikarni.

A technika fejlődésével persze kevesebb lett a csalás, mindenről fotók és videók készülnek, a biztosítótársaságok különböző algoritmusok és adatbázisok segítségével is megpróbálják kiszűrni a trükközéseket. A belügyminisztériumi nyilvántartó mellett akár az ügyfél Facebookját is megnézhetik, de a nagyobb összegű kárigényeknél magánnyomozót is felbérelnek.

A legsúlyosabb és legellentmondásosabb hazai ügyben egymilliárd a tét

Magyarországon az egyik legnagyobb vihart kavaró eset az volt, amikor 2014-ben egy nyírkátai férfi lábán átment a vonat a nyírcsászári vasútállomáson. Cs. Sándor sérülései olyan súlyosak voltak, hogy mindkét lábát amputálni kellett.

Az eset máig nagyon ellentmondásos: a rendőrségi vizsgálat akkor nem állapított meg szándékosságot, ám később magánnyomozók is megjelentek a baleset helyszínén és a középkorú férfi lakhelyén, néhány hónappal a baleset előtt ugyanis tucatnyi cégnél kötött biztosításokat, utána pedig majdnem egymilliárd forintot követelt.

A biztosítók nem fizettek, mert szerintük nem baleset történt, Cs. Sándor szándékosan ugrott a vonat alá. Később a rendőrség is vizsgálódni kezdett, a férfiból pedig vádlott lett, a büntetőeljárás azóta is folyik – Cs. Sándor viszont beperelte a biztosítótársaságokat, amelyek nem fizettek neki. Ő azt állítja, hogy véletlenül került a vonat alá, a sok biztosítást pedig azért kötötte, mert veszélyes a munkája, extrém sportokat űz, korábban pedig volt egy súlyos autóbalesete.

Tavaly novemberben aztán a bíróság a férfinak adott igazat a polgári perben: az egyik biztosítónak 11 millió forintot plusz kamatokat kell fizetnie, mert nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy szándékosság történt.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top