Életmód

Aquafitness? Próbáljuk ki együtt!

Vízben mozogni nem új keletű dolog, elég régóta úszunk már medencékben, szabad vizekben pedig pláne. Most már azonban fitnessgyakorlatokat is végezhetünk vizes közegben. Kiknek ajánlott ez, és mit kell tudni róla?

Nos, a válasz egyszerű: gyakorlatilag bárki mehet vízi tornára, aki szereti a vizet és a mozgást egybekötni, ez ugyanis ugyanolyan hatékony, ha nem hatékonyabb, mint a szárazföldi edzés, ráadásul az ízületeket is megkíméli, a víz közegellenállása pedig igen komoly erőfeszítést kíván meg, amikor a víz alatt mozgunk.

Honnan jött az aquafitness?

Az amerikai tengerészgyalogság kötelékében szolgáló és a vietnámi háborúban sérülést szenvedő Glenn McWaters fejlesztett ki magának elsőként egy ízületkímélő vízi edzésformát. Ő 25 évvel ezelőtt egy speciális mellényben tartott magának víz alatti futóedzéseket, azóta viszont már akár szobabiciklizni is lehet a medencében.

Kinek ajánlott?

Eredetileg tehát az ízületeket kímélő, mégis hatékony edzésforma megalkotása volt a cél, manapság viszont már bárki hódolhat az aquafitness nyújtotta előnyöknek. Mindenesetre a következő csoportoknak kifejezetten ajánlott.

  • Sérült sportolók rehabilitációja során nagyon jól alkalmazható.
  • Túlsúllyal küzdők számára létfontosságú lehet, hiszen számukra a pluszsúly jóval nagyobb terhelést jelent a szárazföldön nemcsak az ízületekre, de a szívre és a tüdőre nézve is, míg a vízben végzett testmozgás során ez elenyésző.
  • A várandós kismamákra ugyanez vonatkozik, hiszen ők is jelentős többlettel kell, hogy mozogjanak, sportoljanak.
  • Gerincproblémákkal küzdőknek szintén kifejezetten ajánlott az aquafitness, hiszen a vízi torna egyáltalán nem terheli a gerincet. Így az izomzat úgy erősíthető, hogy közben a gerinc nem sérül tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top