A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.
A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara –, amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. Ezeket a zöldségeket hagyományosan hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsavtartalmuk jelentősen csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsavbevitele, aminek több egészségügyi hatása is lehet.
A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsavbevitel fokozza a vesén keresztüli kiválasztást.
Az oxálsav feldúsulása a vesecsatornában kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.
További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését.
A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget, illetve a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.
A Nébih az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:
- a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg;
- felhasználás előtt a magas oxálsavtartalmú zöldségeket, például a sóskát vagy spenótot forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsavtartalmukat;
- törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsavtartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.