Életmód

Ezt történik a hajaddal, ha túl forró vízzel mosod meg

Ha szeretünk forró vízben zuhanyozni, egy kimerítő nap után, jobb ha figyelünk, mert komoly károkat okozhatunk vele hajunknak, bőrünknek is. Legjobb ha egy kellemesen meleg hőmérsékletre váltunk, mutatjuk is, hogy miért.

Ha szeretnénk, hogy a hajunk egészséges és selymesen fénylő legyen, nem csak a sampont, a kondícionálót kell alaposan megválasztani, de a hajmosáshoz használt víz hőmérsékletét is. A szakértők szerint mindenképpen kerüljük el a túl meleg, illetve forró vizet hajmosáskor, hiszen komoly károkat okozhatunk hajkoronánkban. Legjobb ha hideg, vagy langyos vízzel állunk a tus alá.

Hideg vagy meleg?

A túl magas hőmérséklet ugyanis tönkreteszi a hajszálak szerkezetét, fénytelenné és töredezetté hajunkat. Egy idő után, főleg ha vékony szálú hajról van szó, a hajszálak elvesztik nedvességtartalmukat, a haj száraz, töredezett és sprőd lesz. Használjunk tehát, legalább az utolsó öblítésnél hideg vizet, hogy lezárjuk a hajhagymákat és hajunk szárítás után is sima, fényes és egészséges legyen. Ez persze nem jelenti azt, hogy akár télen jéghideg vízzel kellene hajat mosni, kockáztatva a megbetegedést, hanem hogy kellemesen langyos vizet használjunk, ami a fejbőrt is hatékonyabban tisztítja meg.

Bőrünknek sem jó

Van még egy jó okunk, hogy elkerüljük a túl forró vizet zuhanyzás, illetve hajmosás közben, ez pedig a bőrünk egészségének megőrzése szempontjából fontos. A túl forró hőmérsékletű víz ugyanis teljesen eltávolítja bőrünk felső zsírrétegét, mely védelmi feladatokat is ellát, kitágítja a hajszálereket, bőrpírt, bőrszárazságot és viszketést okozva ezzel. Mindezzel együtt kerüljük a túl hosszú zuhanyzást és hajmosást, hiszen ezzel kockáztatjuk a haj és  bőr kiszáradást: 10 percnél tovább ne zuhanyozzunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top