Életmód

Nem kell meleg vízzel mosni a ruhát!

Háziasszonyok ezrei hördülnek fel a hír hallatán, hogy nem kell ráereszteni a forró vizet a ruhákra, hogy tiszták legyenek. Pedig a szakértő szerint tényleg elég a hideg víz a mosáshoz.

Azt tanultuk anyánktól, hogy fehéret 60 fokon, színeseket 40 fokon, függönyöket hidegben, aztán 90 fokon – legalábbis nekem egész hosszú használati útmutatót kellett elsajátítanom kamaszkoromban, amikor anyám beavatott a mosás hőfokainak rejtelmeibe. Erre most jön a szakértő, és tudományosan megmagyarázza, hogy minderre semmi szükség, mert a mai mosóporok, gélek, kapszulák mellett már nem kell forró víz a ruháknak, hogy tiszták legyenek.

Azért is fontos kérdés ez, mert a statisztikák szerint az energiafelhasználás 75 százaléka a víz felmelegítésére megy el mosás közben, úgyhogy ha hidegebb vízzel is kimos a mosógép, akkor nagyon egyszerűen tehetünk a környezetünkért.

A szakértő, Kay Gebhardt vegyész, a Seventh Generation vezető kutatója szerint régen, amikor még kézzel vagy egyszerűbb mosógépekkel mostak az emberek, valóban tisztább lett a ruha a meleg víztől, mert a hő felgyorsította a tisztítószerek hatását. Az első mosógépeknél, az 1900-as évek elején a használati utasításban is ezért volt megadva, hogy forró vízzel kell mosni, mert azzal lehetett aktiválni a kezdetleges mosószereket. Csakhogy most már olyan mosóporok és gélek kaphatók, amelyek ugyanolyan jól működnek hideg vízzel is, nincs szükségük magas hőre, hogy a tisztító hatást aktiváljuk bennük.

Gebhardt nemcsak a környezetvédelem és a pénztárcánk kímélése miatt javasolja, hogy kerüljük a forró vizes mosást, hanem azért is, mert a ruhákat is kevésbé roncsolja a hideg víz. Ráadásul vannak olyan foltok, amelyeket kifejezetten a meleg víz „éget” bele a ruhába – jellemzően a fehérjealapú pecsétekre, például a vérre igaz ez.

mosás mosógép hideg víz

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Egy másik tévhitet is igyekszik eloszlatni a kutató, mely szerint a forró vizes mosás fertőtleníti a ruhát. Az igazság ezzel szemben az, hogy a mosógépben nem elég meleg a fertőtlenítéshez a víz, ezt maximum a kifőzéssel lehetne elérni.

Ha tényleg fertőtleníteni akarunk, akkor erre a szárítógép a legmegfelelőbb eszköz, vagy az, ha kitesszük a napra száradni a ruhákat.

De hozzáteszi azt is, hogy átlagos szennyeződéseknél felesleges a fertőtlenítés miatt aggódni, inkább csak akkor van rá szükség, ha a ruhán valamilyen baktérium telepedhetett meg – például ha kakis a gyerek bugyija, vagy vírusos hányástól foltos egy ruha.

Mi a helyzet a mosogatással? – merül fel a jogos kérdés. A választ egészen egyszerűen fogalmazta meg a szakértő: mégis ki akarna kézzel hideg vízben mosogatni? Igaza van, de nemcsak ezért érdemes kézi mosogatásnál megmaradni a langyos vagy meleg víznél, hanem azért is, mert a mosogatószerek viszont olyan összetevőkből állnak, melyekhez szükséges a meleg hőfok, hogy jól tisztítsanak. Ám ha mosogatógépünk van, akkor ugyanaz a szabály érvényes, mint a mosásnál: nem kell 10 ezer fokon mosogatni, hideg vízben is működnek a tabletták, nincs különbség a baktériumölő hatásban a hideg és a meleg víz között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top