Életmód

A kutya is családtag, vidd magaddal nyaralni!

Kutya a repülőn, kutya a szállodában, kutya a csónakban, a napon és a tengerparton. Állatorvos szakértőnk megmondja, hogy mire kell odafigyelni.

A kutyánk legalább annyira várja, hogy szabira menjünk, mint mi magunk. Arról ábrándozik, hogy végre nem hagyjuk otthon egész napra, egyedül, bezárva, hanem lesz időnk hatalmasakat sétálni vele, naphosszat csak labdázunk majd, meg botokat dobálunk, mindenhova együtt megyünk és elválaszthatatlanok leszünk.

Szegény blöki számításait csupán egyetlen dolog húzhatja keresztül, mégpedig a mi jól megérdemelt vakációnk. Na persze csak akkor, ha őt elfelejtjük meghívni, és inkább lepasszoljuk egy-két hétre egy kutyamotelbe. De mi ilyet sosem tennénk, hiszen a kutya is családtag, így ott a helye velünk a nyaraláson. Ráadásul még sosem volt ilyen egyszerű ebbel együtt utazni, mint manapság, hiszen egyre szélesebb a választék kutyabarát szálláshelyekből, éttermekből és strandokból, itthon és külföldön egyaránt.

Dr. Szendi Eszterrel, az Állatorvosi Hematológiai és Onkológiai Központ klinikai állatorvosával beszélgettünk arról, hogy milyen az ideális kutyás üdülés, mire kell figyelnünk az út során, mi alapján érdemes nyaralóhelyet választani, és hogyan tehetjük minél élvezetesebbé és biztonságosabbá a vakációt a négylábúak számára.

Nem minden kutya viseli egyformán a környezetváltozást

A kutyás nyaralás egyik fő szabálya, hogy csak az arra alkalmas ebekkel szabad útra kelni. Az üdülésünk fő célja, hogy mi is, kedvencünk is, na és persze a körülöttünk lévő, többi pihenni vágyó ember is élvezni tudja a vakációt. “Fontos, hogy figyelembe vegyük az eb személyiségét, mikor a nyaralást tervezzük, hiszen rengeteg új inger éri majd” – tanácsolja az állatorvos.

Van, amelyik kutya jól tűri az ilyesmit, és van, amelyik nem. Fotó: Tálas Ágnes

Ha elég szociális a kutyus, akkor biztos élvezi, hogy a gazdival lehet. Az ilyen kutyák szeretik az idegen környezetet, barátságosak az új emberekkel és gond nélkül le tudnak lazulni egy ismeretlen helyen is. Hozzá vannak szokva mondjuk a szállodai környezethez, étteremhez, velük biztos nem macera egy nyaralás.

„Vannak azonban olyan kutyák is, amiket jobban megvisel, ha kimozdítják őket a megszokott környezetükből, mint ha nincs velük a gazdi pár napig. Az én kutyám például minden új hangra jelez, és éberen figyel és mikor elvisszük magunkkal nyaralni az első három napon rengeteget ugat. Egy idő után aztán lehiggad és onnantól rendben vagyunk, de egy szállodában teljesen kikészülne a folyamatos zajok miatt, a sok ember láttán, a vendégek pedig szintúgy a kezdeti ugatástól, így mi mindig apartmant bérelünk, ha magunkkal szeretnénk vinni Edwardot” – meséli Eszter.

Kölyökkutyáknál nem a gyerekszoba számít, csak az oltások

A kölykök esetén nem is annyira a szófogadás határozza meg, hogy utazhatnak-e már velünk, mint inkább a mikrochip és az oltások megléte. A mikrochip beültetése 2010 óta kötelező Magyarországon, ami elsősorban az állat azonosítására szolgál, és tartalmazza a tulajdonos és a kutya adatait is. Minden négy hónapos kort betöltött kutyánál kötelező a nyak bal oldalára behelyezni a transzpondert, a beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár, általában észre sem veszik az ebek.

A másik kritérium a kölyökkori oltási sor, amit ha időben elkezdjük, akkor 16-18 hetesen fejeződik be a veszettség oltással, ám sokszor ez elnyúlik akár 20 hetes korig is. Az uniós törvények alapján a veszettség oltás után 21 napot kell várni, míg  a kutya kiutazhat az országból, ennyi idő kell a vakcinának, hogy elérje  a hatékony ellenanyag szintet a vérben. Vannak országok ahol még vérvizsgálatot is kérnek, és ehhez kötik a kutya belépési engedélyét, ilyen például Szerbia és Oroszország. 

Egyszóval, érvényes veszettség oltás nélkül nem vihetünk országon kívül kutyát sehova, így külföldre leghamarabb 15 hetes kortól mehetünk nyaralni a blökivel. Magyarországon belül elegendő az oltási könyvet magunkkal vinni az utazásra, Unión belüli pedig kutyaútlevelet kell kérnünk az állatorvostól. Az egyes országokra vonatkozó egyedi előírásokat pedig a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján tudják megtekinteni a gazdik.

El is kell jutni valahogy a nyaralóhelyig

Az állatorvos azt tanácsolja, mielőtt élesben útnak indulnánk, készítsük fel az ebet az autó, vonat vagy épp repülőútra, hogy ne okozzon akkora stresszt.

Autóval könnyen tudjuk rövidebb utakra vinni a négylábút, hogy megszokja az utazást. Az előírás az, hogy a kutyát is rögzíteni kell a járműben, biztonsági okokból. Ha hosszú útra megyünk, fontos hogy 2-3 óránként megálljunk és kicsit megsétáltassuk, és az utazás napján minimális ételt adjunk neki, nehogy rosszul legyen.

A kutya az ember legjobb barátja (Fotó: Tálas Ágnes)

A vonaton és egyéb tömegközlekedési eszközökön a kutyára kötelező pórázt és szájkosarat tenni, és bizonyos méret felett menetjegyet is kell nekik váltani. Ha repülni szeretnénk az ebbel, két eset áll fenn. Bizonyos légitársaságok 5-6 kilóig felengedik velünk az utastérbe a kedvencünket, viszont afelett minden eb a csomagtérben, ketrecben utazik, és készüljünk fel arra is, hogy a blöki jegye majdnem annyit kóstál, mint a miénk.

Na de mit tehetünk, ha a kutyánk  nem bírja az utazást? – kérdeztük az állatorvostól. „Vannak olyan gyógyszerek melyek külön utazási betegségre vannak. Ezek többnyire hányingercsillapító hatásúak, és segítségükkel elkerülhetők a kellemetlen balesetek, például a kocsiban.  Amennyiben a kedvencünk ideges az autózástól (liheg, nyálzik, nem ül le), akkor enyhe nyugtató hatású készítmények adhatók neki, melyek között vannak gyógynövény alapúak, de gyógyszernek minősülő készítmények is. Ilyen esetben mindig ki kell kérni az állatorvos tanácsát, mert lehetnek különbségek fajták között is, illetve az egyedi érzékenységekre is tekintettel kell lennünk.”

A repülőút megint egy más kérdés. Az, hogy mennyire viseli meg a kutyákat a repülés, az az adott kutya idegrendszerétől függ. Ha nagyon stresszes az állat, akkor érdemes valamilyen nyugtatót adni neki a repülés előtt, az állatorvos által javasolt dózisban. Mindenképp idegen szegényeknek, mikor berakják őket egy ketrecbe és bekerülnek a csomagtérbe, és még ehhez jön a nagy zaj is. Így csupán egy külföldi hosszú hétvége miatt ne tegyük ki ennek a kutyát – tanácsolja dr. Szendi Eszter. 

Szerencsésebbek azok az ebek , amik az utastérben utazhatnak, azonban az erre vonatkozó előírásokat mindig meg kell nézni az adott légitársaság honlapján.

A sportos utazásra külön fel kell készíteni az ebet

A legfontosabb talán a kullancsok elleni védekezés, mert Magyarországon egyáltalán nem ritka a kullancsok által terjesztett babesia fertőzés. Ennek elkerülésére számos készítmény áll rendelkezésre. A leggyakoribbak a spot-on készítmények, melyet a gerinc mentén a nyak-mar tájék bőrére kell csepegtetni, valamint a kullancs és bolha elleni nyakörvek. Érdemes használatban venni ezeket.

„Nemrégiben jelentek meg a piacon olyan tabletták, melyek az említett kórokozók ellen védelmet biztosítanak 1-3 hónapon át. Mindegyik kutyusnak más működik jól, így ezt a gazdinak és az állatorvosnak kell kitapasztalni közösen, melyik válik be legjobban. Sokan szeretik kirándulás előtt becsepegtetni a kutyákat különböző illóolajokkal, mint például geránium olajjal, azonban meg kell jegyeznem, hogy ezek önmagukban biztosan nem elegek a kullancsok ellen, de kiegészítésnek jók lehetnek” – magyarázta az állatorvos.

Szintén fontos odafigyelni a toklászokra. Ez ellen sajnos nincs jó recept, így minden kirándulás és túra után át kell nézni kedvencünket, főleg a tappancsokat, nem szúródott-e bele a toklász.

Mindig legyen nálunk víz a kutya számára is, és iktassunk be árnyékban töltött pihenőket, valamint fokozottan figyeljük a nagy melegben a kimerülés jeleit is! Ezt arról ismerjük fel, hogy enyhébb esetben a kutya bágyadt lesz, keresi a hideget, liheg. Súlyos esetben olyan mértékű a testhőmérséklet fokozódása, hogy a kedvencünk elfekszik, akár elájul, hány, de esetenként még görcsrohamok is bekövetkezhetnek. Ilyenkor azonnal állatorvosi ellátásra szorul, mert az élete lehet veszélyben a hőgutától. Ha hőgutára gyanakszunk, próbáljuk meg megmérni kedvencünk hőjét (a normális testhő 38,0-39,2). És persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy soha ne hagyjuk a kocsiban az ebet!

Vízparti nyaralás is jöhet

A hazai tavakban, folyókban való fürdés után nincs sok tenni valónk, viszont a sós tengervíz után érdemes leöblíteni édesvízzel a kutya bundáját, ahogy mi is megmossuk a hajunkat, különben összeragad.

Arról nincs szakmai iránymutatás, hogy szabad-e a kutyának felhevült testtel a vízbe ugrani, vagy ez ugyanúgy veszélyes rájuk is, mint az emberre – tudtuk meg dr. Szendi Esztertől -, aki ugyanakkor azt tanácsolja, hogy  inkább fürdessük le őket egy picit a nagy csobbanás előtt, mert senkinek nem használ a hirtelen hőmérséklet változás. Ha úszás előtt már egy ideje a vízben szaladgál a kutya nem lehet gond, de mondjuk ha egy órája velünk utazik egy csónakban, kajakban, ne hagyjuk, hogy a vízbe ugorjon, előbb locsoljuk le egy kicsit.

A kutyahaverok is megérkeztek (Fotó: Tálas Ágnes)

Érdemes arra is figyelni, hogy az egyes kullancs, bolha, szúnyog ellenes készítmények hatását lerövidítheti, csökkentheti a sok fürdés, ilyenkor mindenképp kérjük ki az állatorvos véleményét a kezelések gyakoriságával kapcsolatban, hogy biztosan védve legyen a blöki.

A kutya is leéghet a napon

Furcsa belegondolni, de akár naptejre is szüksége lehet a kutyának, ha van rajta olyan felület, ahol kevés a szőr, például műtét vagy fajtajelleg okán. Ilyen területek rövid szőrű kutyáknál a fülek töve, a hajlatok illetve a hasi rész lehet. „Kopasz kutyáknál például az egész test igényli a naptej védelmét, a leégés ugyanis náluk kifejezetten súlyos következményekkel járhat.”

Léteznek speciális kutyanaptejek, a legjobbak a fizikai szűrős készítmények, amelyekben a fizikai fényvédők pajzsot képeznek a kutya bőre és a napfény sugarai között, visszaverik, szétszórják a sugarakat, így akadályozzák meg  a leégést. Ezek a naptejek nem szívódnak fel a bőrön keresztül. Amire azonban fokozottan kell figyelni, hogy ezek lemosódnak fürdéskor, így időnként újra kell kenni velük kedvencünket.

Hagyjuk inkább kutyaszitterre?

Az állatorvos szerint, ha van ismerős, aki szívesen vigyáz kedvencünkre, akkor az a legjobb megoldás, mert nem idegen környezetben lesz a kutya és az egyéni igényeit is jobban ki lehet elégíteni. Ha erre nincs lehetőség, akkor a kutyapanziók nagyon jó alternatívát jelentenek, de itt is érdemes tájékozódni az adott intézménynél, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni a bekerüléshez. Nem kell különleges dolgokra gondolni, csak olyasmire, hogy rendben legyen a féreghajtás és oltások. „De persze ha módunk van rá válasszunk kutyabarát nyaralást, mert nem csak az eb, de mi is nagyon fogjuk élvezni a közös vakációt” – tanácsolta dr. Szendi Eszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top