Életmód

A nyári fogyókúra 7 buktatója

Sokan gondolják úgy, hogy felesleges hónapokig diétázni, hogy nyárra beleférjenek a fürdőruhába, elég pár napig koplalni, és már kész is az idei beach body. Sajnos ez nem ennyire egyszerű, és közben az sem árt, ha az egészségünkre is figyelünk. Hét hiba, amit sokan elkövetnek, miközben veszettül koplalnak.

Az ördög a részletekben rejlik, ez pontosan igaz a fogyózásra is, hiszen nem elég mindenből a light verziót választani ahhoz, hogy sikeresen fogyjunk le, és pár hét múlva ne jöjjenek vissza a nemkívánatos kilók. Sok-sok hiba van, ami akadályozza a megfelelő mértékű fogyást. Annak jártunk utána, mi lehet az oka, hogy bár keveset eszünk, a kilók mégsem akarnak eltűnni rólunk.

Túl sok sport

Na, ez most lehet, hogy sokunkat összezavar, de a túlzásba vitt sportolás akadálya lehet a fogyásnak. Egyrészt, mert a mozgás során elégetett kalóriákat követően gyakrabban tör ránk a farkaséhség, és ennek nagyon kevesen tudnak ellenállni. Másrészt pedig a fáradtság hatására krónikusan megemelkedik a kortizolszint, ami lelassítja az anyagcserét, visszatartja a vizet, így pedig a fogyás üteme is lelassul.

Minimális evés

A szervezetünk nem hülye, nem lehet átverni. Ha túl keveset eszünk, ezerrel elkezd raktározni, hogy biztosítsa az életben maradáshoz szükséges kalóriát, energiát. Így a rendszertelen evéssel pontosan az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit szeretnénk.

Egyoldalú fogyókúra

A teljesen egyfajta tápanyagra vagy ételcsoportra épülő fogyókúrák hosszú távon nem lehetnek sikeresek. Csak gyümölcslé, vagy csak saláta, vagy csak fehérje. Egy idő után nagyon unalmas és az egészségre is káros. A kulcsszó a kiegyensúlyozott, tehát semmilyen alapvető élelmiszercsoportot sem mellőző fogyókúra.

A bélflóra elhanyagolása

Az sem árt, ha tanácsot kérünk egy táplálkozási szakembertől, hogyan tartsuk karban és jól működően a bélflóránkat, hogy a megfelelő tápanyagok fel tudjanak szívódni.

Túl sok kalóriamentes nassolás

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amire rá van írva, hogy light, az korlátlan mennyiségben jöhet. Azért, mert cukor helyett édesítőszer van benne, még tele lehet sóval vagy tartósítószerekkel, melyek nemcsak az egészségünkre vannak káros hatással, de a fogyást is akadályozzák.

Túl kevés alvás

Ha túl keveset és ráadásul rosszul alszunk, az bizony a zsírok lerakódásának kedvez. Aki tovább marad fent este, az természetes, hogy megéhezik. Az éjszakai evészeteknek pedig csúnya vége szokott lenni.

Rossz főzéstechnika

Felejtsük el az agyonfőzést, a lisztes berántást, habarást. Süssünk teflon helyett sütőben kevés olajjal, grillezzünk, és válasszunk friss alapanyagokat az otthoni főzéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top