Életmód

Az elhízott kutya szenved – így segíts rajta

Az elhízás nemcsak humán népegészségügyi probléma, a házi kedvencek körében is megfigyelhető jelenség: sok az elhízott kutya, főleg városi körülmények között. Azt vizsgáljuk, hogy milyen az egészséges kutyaalkat, és ezt hogy lehet elérni.

A hétvégén egy fővároshoz közeli településen jártam, ahol több helybélivel megismerkedtem. A portákon egy-két kutya mindig akadt, akik rögtön szaladtak a vendégekhez, hátha kerül némi étek és lepottyanó falat. A legviccesebb talán az a hosszú, vékony lábú vizsla volt, akinek a bojlertestéhez vicces hurkákkal csatlakozott ék alakú feje, amire szinte rácsúszott a testéről a zsír, amikor szaladt.

Szerencsére a kutya-bodyshaming még nem került be a kerülendő viselkedési formák közé, úgyhogy beszéljünk a bojlertestű kis kedvencekről, akik mindig éhesek, és mindig kunyerálnak. Pontosabban beszéljünk azokról a gazdikról, akik lassan, de biztosan kínok közé vezetik a gondjukra bízott élőlényt.

Kövér kutya, beteg kutya

A szakértők 1-től 9-ig terjedő skálán osztályozzák a kutyák testalkatát, az 1-es a kórosan sovány, a 9-es a súlyosan elhízott, a normális az 5-ös, de nyilván különbség van egy 5-ös angol buldog és egy ugyanezen a szinten lévő whippet között.

Ha az állat nagyon sovány, akkor a mellső végtagjaihoz közelebbi bordái is kilátszanak, nem csak a lengőbordák (utóbbi jelenség egészséges testalkatot jelez). Feltűnő még az alultáplált kutyák esetén a faroktőcsont melletti két ízület kitüremkedése – persze az sem jó, ha nem lehet kitapintani, akkor túltáplált az ebünk.

A gerinc, a vállak és a csípő környékén vizsgálhatjuk meg még az állatot, ha sok a zsír ezeken a területeken, az könnyen észrevehető. A rövid szőrű kutyák esetében könnyű dolgunk van, ha a csípő előtt, a bordák mögött a derékrész szépen behorpad, az alsó két lengőborda enyhén körvonalazódik, egészséges alkatról beszélhetünk. A mellkas átmérőjének tehát nagyobbnak kell lennie, mint ennek a horpasznak, de ez persze fajtánként eltérő? egy vizslának, bokszernek, ír szetternek vagy agárnak karakteresebb, nyúlánkabb ez a testrésze a mély és dongamellkashoz képest.

Minden rajtad múlik, te vagy a gazdája

A kutyák elhízása nem csupán esztétikai probléma. Akárcsak az embereknél, megterheli a szívet, cukorbetegséget okozhat, az ízületeket pedig sokkal jobban károsítja, mint az embernél. A kutyánk akkor elhízott, ha a számára ideális testsúlynál 30 százalékkal nagyobb a tömege.

Szerencsére az állatok anyagcseréje nagyon gyorsan reagál az éheztetésre. Az amúgy is hatékony és egészséges heti egy koplalós nap után egy egészséges kutyán már látszik, hogy éhes, és nemcsak abból, ahogy kolduló tekintettel ránk néz.

Nézzünk utána a neten, hogy a kutyánk fajtájánál mik az ideális méretek. Egyértelmű, hogy – akárcsak nálunk embereknél – még fajtán belül is eltérőek a méretek, de minden gondos gazdi tisztában van vele, hogy mi lenne a házi kedvencének az ideális súlya, ha pedig mégsem, az állatorvos a következő látogatáskor biztosan szívesen elmondja, sőt még a táplálkozás helyes kialakításában is segít.

Sportos kutyák (Forrás: Pixabay)

Az éhes és fáradt kutya a jó kutya

Közepes és nagytestű kutyáknál a napi egyszeri, kis testűek esetén a napi kétszeri etetés ajánlott, de semmivel sem nagyobb mennyiségben, mint azt a kutya fajtája megkívánja. Ne nassoltassuk az ebet, nem kell jutalomfalat, nem kell lepottyanó az ebédlőasztalról! Észre fogjuk venni pár nap után, hogy kutyánk mozgékonyabb, reszponzívabb – hamarabb és pontosabban reagál a vezényszavakra –, és sokkal jobban érzi magát.

Mozogjunk sokat a kutyával, ha nincs szervi megbetegedése, ízületi fájdalma, kopása, diszpláziája. A napi kétszeri nagy séta – minimum két óra intenzív mozgás –, heti egy-két nagyobb edzés egy fogyni nem akaró kutyának is kijár, nem beszélve rólunk, gazdikról. Ez nemcsak a testi, de a lelki egészségünknek is jót tesz, segíti a mélyebb kötődést a gazdi és a kutya között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top