Életmód

Mostantól férfi kísérő nélkül utazhatnak külföldre a szaúdi nők

Ez nagy eredmény, mert eddig lényegében csak megszökni tudtak a nők az országból.

Férfi kísérő nélkül is utazhatnak külföldre a szaúd-arábiai nők a vahabita iszlám királyság pénteki rendelete szerint – írta a BBC híre alapján az Index. A nagykorú, 21 életévüket betöltött nők ezentúl útlevelet is igényelhetnek – anélkül, hogy férfi gyámjuk – apjuk vagy férjük – hozzájárulását kérnék.

egzotikus, nők, tenger

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ez egy nagy előrelépés, mert eddig lényegében csak megszökni tudtak a nők az országból.

A nők egyenjogúsításának jegyében a rendelet mostantól azt is tiltja, hogy nemi alapon döntsenek egy-egy munkakör betöltéséről. Szaúd-Arábia munkaerejének 22 százalékát adják a nők, a terv az, hogy 2030-ra arányuk elérje a 30 százalékot.

Szaúd-Arábiában a nők 2018 óta vezethetnek autót, addig erre korlátozottan, csak a férjük hozzájárulásával volt lehetőségük.

A 33 milliós ország társadalmi modernizációja Mohamed bin Szalman herceg nevéhez fűződik – az ő közbenjárására vetítettek tavaly, 35 év szünet után újra mozifilmet Szaúd-Arábiában –, bár a trónörökös szerepe igen ellentmondásos: miközben tavaly, 35 év után újra mozifilmet vetít, hozzá kötődik az emigrációban élt újságíró, Dzsamal Hasogdzsi megöletése is. A halálosztag a trónörökös utasítására több más ellenzékivel is végezhetett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top