Életmód

Megduplázódott a sikeres újraélesztések száma Magyarországon

1009 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors, helyszíni beavatkozással 2019 első félévében.

A legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál. Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors, helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak – közölte Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat.

újraélesztés CPR

(iStock)

Hozzátették, az eredmény mögött látható, hogy a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött: 2335-ről 4653-ra nőtt.

Az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, melynek része egyebek mellett a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátortérkép megalkotása és a laikusok számára indított „Hősképzés” szemléletformáló hatása is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top