Életmód

Egy kép, ami remekül összefoglalja, miért kell pihenniük a nőknek szülés után

Egyes szakemberek szerint a női testnek legalább egy évre van szüksége ahhoz, hogy teljes egészében regenerálódjon a szülés után.

„Azután, hogy kihordtak és megszültek egy emberi lényt, a friss anyáknak időre van szükségük ahhoz, hogy regenerálódhassanak. Ez tény. Mint ahogy az is, hogy a görögdinnye nagyságúra duzzadt méh sem alakul vissza egyik pillanatról a másikra a terhességi előtti állapotába. És akkor még nem beszéltünk a hormonokról vagy a belső szervekről, amikről csak a jó ég tudja, mi történik velük a szülés után” – kezdi a Scary Mommy oldalán közzétett posztját Wendy Wisner, hogy aztán megmutassa azt a képet, ami szerinte tökéletesen elmagyarázza, miért jár a nőknek a pihenés a szülés után. Íme:

Ahogy az a posztból kiderült, az eredeti képet Laura Fry, egy háromgyerekes blogger osztotta meg a közösségi oldalán, hogy ezzel az egyszerű, ám annál látványosabb módszerrel mutassa be, mekkora sebet hagy a női testben a méhlepény a szülés után. „22 centi. A képen látható papírtányérnak pontosan 22 centi az átmérője. És nagyjából pontosan ilyen átmérőjű egy átlagos méhlepény is.”

Fry szerint a legtöbb nőnek azt tanácsolja az orvosa a szülés után, hogy pihenjen sokat, ám azt csak kevesen magyarázzák el, hogy erre miért is van szükség. „Nos, az ok, amiért pihenni kell, részben a placentában keresendő: ez ugyanis a távozásakor legalább akkora sebet hagy a méhfalban, mint ő maga. Ahhoz pedig, hogy ez a hatalmas seb meggyógyulhasson, időre van szükség. 4-6 hétre legalább.”

Fry Wendy kérdésére elmondta, az ötlet, hogy mindenki számára láthatóvá tegye a méhlepény okozta sérülést, azután jutott eszébe, hogy az egyik barátnőjével beszélgetett, aki néhány hete szült. „Nem értette, az orvosa miért kérte arra, hogy sokat pihenjen, noha a szülés mindenféle komplikációk nélkül lezajlott. Aztán elmondtam neki a sebet, amit a méhlepény hagy maga után, és láttam, hogy végre érti. Úgy éreztem, ez olyan tudás, amire minden friss anyukának szüksége van.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top