Életmód

Megvakult a tini, aki évekig csak sült krumplin és chipsen élt

A bristoli fiú súlyos B12-vitamin-hiányban szenvedett, orvosa szerint alig maradtak ásványi anyagok a csontjaiban.

Szinte teljesen megvakult egy bristoli tinédzser, miután évekig csak sült krumplin és burgonyaszirmon élt – írja a BBC News híre alapján az MTI.

sült krumpli

Fotó: Unsplash

A srácot először  14 évesen vitték el orvoshoz, mert állandóan fáradtnak, gyengének érezte magát – mint kiderült, akkor már évek óta csak sült krumplit, chipset, fehér kenyeret és néha egy-egy szelet sonkát vagy kolbászt evett. Orvosa megállapította, hogy súlyos B12-vitamin-hiányban szenved, és étrend-kiegészítőket írt fel neki, de ő nem volt hajlandó beszedni őket, és egyhangú diétáján sem változtatott.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált esettanulmány szerint három évvel később a Bristoli Szemkórházba került, ahol előrehaladott látásvesztést diagnosztizáltak nála. Kezelőorvosa, Denize Atan szerint a fiú egyáltalán nem fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget, amit azzal magyarázott, hogy egyszerűen undorodik bizonyos textúrájú ételektől, csak a hasábburgonyát és a chipset tudja megenni.

A vizsgálatok során kiderült, hogy számos fontos vitamin és ásványi anyag hiányzott a szervezetéből, és – bár nem volt feltűnően sovány – súlyos alultápláltsággal küzdött. „A csontjaiból kivesztek az ásványi anyagok, ami egészen megdöbbentő az ő korában” – jegyezte meg Atan.

A fiú látása olyan mértékben károsodott, hogy hivatalosan vaknak nyilvánították. Nem tud vezetni, gondjai vannak az olvasással, a tévénézéssel és az arcfelismeréssel is. „Ugyanakkor képes egyedül sétálni, mivel a perifériás látása megmaradt” – tette hozzá a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top