Életmód

Ne aludj kontaktlencsével, a látásodat kockáztatod!

Ha kontaktlencsét viselsz, jól teszed, hogy odafigyelsz a legfontosabb higiéniai előírásokra. Ugyanis a látásodat kockáztatod, ha lencsékkel alszol, de még a zuhanyzáshoz is érdemes azokat kivenned.

Egy vadonatúj kutatás arra hívja fel a kontaktlencsét viselők figyelmét, hogy a szemük épségét, a látásukat kockáztatják, ha lencséiket nem az előírásoknak megfelelően használják.

Kockáztatják látásuk épségét

A kutatás szerint a kontaktlencsések csupán egyetlen százaléka tartja be maradéktalanul a vonatkozó előírásokat. A lágy kontaktlencséket viselők száma napról napra növekszik a világban, hiszen jóval kényelmesebb a szemüvegnél és jobb látást is biztosít. Ugyanakkor, amint az a kutatásból kiderült, csak nagyon kevesen tartják be az előírt higiéniai utasításokat.

Ne aludj kontaktlencsével, a látásodat kockáztatod

A kutatásban részt vevők több mint fele nyilatkozott úgy, hogy sokszor éjszakára sem távolítja el a lencséit, tízből kilencen pedig azt mondták, bizony időnként előfordul, hogy elszunyókálnak napközben szemükön a kontaktlencsével. Márpedig ezzel komolyan veszélyeztetik szemük épségét.

A gyulladások károsítják a látást

A kontaktlencsék túlzott használta, túlhordása következtében a szem kivörösödik, begyullad, ez  fájdalmat okozhat, sőt a látás károsodásához, annak elveszítéséhez is hozzájárulhat.

Azok is veszélyeztettek, akik ugyan este eltávolítják kontaktlencséiket, de csapvízzel tisztítják a speciális fertőtlenítő szerek helyett, vagy éppenséggel abban zuhanyoznak, vagy úszás közben úszószemüveg nélkül használják azokat.

További kontaktlencse témájú cikkek az NLCafén

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top