Életmód

Az autómentesség legyen az új edzésterved!

Idén is lesz autómentes nap. Meg tudnád oldani a közlekedésedet gyalog, két keréken vagy tömegközlekedéssel? Akkor hajrá, és ne csak azon az egy napon!

Folyton panaszkodunk, hogy a munka mellett nincs időnk edzeni, meg hogy a nyári formánkat egy szempillantás alatt elfújja a szeptemberi szél. Az iskolakezdéssel együtt egyenes arányban nő a végeláthatatlan tennivalóink listája, csakúgy, mint a levegő kipufogógáz-koncentrációja. Még be sem érünk a munkába, de már kaptunk három kisebb ideg-összeroppanást a reggeli dugóban, és még ez sem mentett meg minket attól, hogy jól elkéssünk.

Na, akkor most itt a tökéletes megoldás az összes fent említett problémánkra, úgy hívják, hogy Európai Mobilitási Hét, és az a legjobb benne, hogy a téli fagyokat és a szakadó esőt leszámítva akár egész évre is kiterjeszthető. Szóval kapjuk elő a sportcipőnket meg a biciklit és a rollert, amikkel nyáron még olyan boldogan suhantunk – idén ne süllyesszük őket a garázs mélyére, a pincébe vagy a padlásra!

Autó nélkül az egészségünkért és a környezetünkért

Csatlakozzunk inkább az Európa-szerte minden év szeptember 22-én tartott autómentes naphoz.

Legyünk élharcosai a környezettudatos közlekedésnek, és menjünk gyalog vagy két keréken a munkába, amivel nemcsak, hogy nem szennyezzük a város levegőjét, de magunkat is formában tarthatjuk. Letudhatjuk a napi edzést, és még a dugóban ülés okozta idegbajtól is megkímélhetjük az idegrendszerünket.

Kell ennél több?

Az autómentes világnap az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatának fő állomása, melyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között tartanak. Hazánk a kezdetek óta tagja a kezdeményezésnek, és évről évre egyre több magyarországi város csatlakozik a kampányhoz. 2002-ben még csak 40, 2018-ban viszont már 267 település vett részt benne, idén pedig tovább nőtt ez a szám 285-re.

A cél, hogy nemcsak ezen a napon, de amikor csak tehetjük, a környezet védelmének érdekében használjunk az autó helyett alternatív, környezettudatos közlekedési formákat, úgy mint a gyaloglás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés igénybe vétele. A városokban ugyanis a megnövekedett autóforgalom nemcsak hatalmas dugókhoz, de nagyon magas légszennyezettséghez is vezet, elsősorban a PM10-es szemcseméretű szállópor-koncentráció megnövekedése miatt.

Sétáljunk együtt!

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozata keretében 180 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak a települések, hogy minél szélesebb körű tudás- és élményalapú programokat, vetélkedőket, valamint versenyeket szervezzenek, ezzel buzdítva a lakosságot az alternatív közlekedési formák használatára az év minden egyes napján. Érdemes keresni ezeket a programokat, és kipróbálni, hátha tudnak valami használható és fenntartható ötlettel szolgálni a mindennapos autóhasználat kiváltására. 

A hazai kampányhoz minden évben csatlakoznak a közlekedési vállalatok, például a BKK, a MÁV és a vidéki tömegközlekedési cégek is. Ezek az összeurópai programsorozat ideje alatt különböző kedvezményeket biztosítanak, és bemutatják a választható alternatív közlekedési lehetőségeket és a jövőbeli fejlesztési terveket. (Nem szeretnénk rosszmájúak lenni, de reméljük, nem fog esni az eső szeptember 22-én, nehogy összeomoljon a tömegközlekedés, és kénytelen legyen mindenki autóba ülni – a szerk.)

Az idei rendezvény mottója úgy hangzik: „Sétálj velünk”, fő témája pedig a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés. Az egész hétvégés eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium és partnerei környezettudatos közlekedésre nevelő, szemléletformáló aktivitásaikkal várják a látogatókat a budapesti Andrássy úton.

Ha valaha csak egyetlen pillanatra is töltött már el aggodalommal minket a klímaváltozás, a globális felmelegedés, a bolygónk és nem utolsósorban a saját sorsunk és egészségünk, akkor ideje gyalogszerre, rollerre, biciklire vagy tömegközlekedésre váltani, amikor csak tehetjük, mert a kényelem túl nagy luxus, amikor a jövőnk van veszélyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top