Életmód
Szponzorált tartalom

Étkezz suli előtt: ez történik, ha kimarad a reggeli!

Rettentő rosszat teszel a gyerkőcnek és magadnak is, ha kihagyjátok a nap első főétkezését, azaz a reggelit! Összegyűjtöttük, mennyire!

A reggeli kiemelkedően fontos étkezés, egyes vizsgálatok szerint kihagyása súlyos egészségügyi következményekkel jár.

Reggelire a teljes napi energiaszükséglet körülbelül ötödét visszük be a szervezetünkbe. Amennyiben ez elmarad, az egész napunkra kihat.

Mi történik?

A reggeli étkezés hiányában egyértelműen tapasztalható gyerekeknél a gyengébb iskolai teljesítmény, figyelemzavar, illetve a hirtelen változó vagy hosszan alacsony vércukorszint következtében jelentkező fáradtság, ingerlékenység, fejfájás.

A reggeli elhagyása hajlamosít arra is, hogy a nap hátralevő részében jelentkező falásrohamok során magasabb tápanyagtartalmú élelmiszereket egy adagban, gyorsabban felszívódó, egyszerű szénhidrátokat, magas zsírtartamú ételeket együnk, aminek számos egészségi kockázata lehet gyerekeknél is idősebbeknél egyaránt, például az elhízás.

Tudtad? A felmérések szerint a 10 éven aluli gyerekek a napi fogyasztásra ajánlott cukormennyiség több mint 50%-át már a reggeli alkalmával beviszik. Legyünk résen, nézzük csak meg a cukros üdítők, lekvárok, joghurtok, gabonapelyhek cukortartalmát!

Fotó: iStock

A reggeli étkezés kihagyása felborítja a szervezet megszokott ritmusát.

Sokan ébredést követően kifejezetten felélénkülnek, így az izmokban és az agyban megemelkedik a glükózszükséglet. Emiatt muszáj reggelizni, ellenkező esetben az agy és az izom nem jut elég energiához, ami alapvetően befolyásolja a szellemi és fizikai teljesítményt.

Reggelivel könnyebben biztosítható a megfelelő vitaminok és élelmi rostok, ásványi anyagok bevitele olyan mennyiségben, amilyenben arra szervezetünknek szüksége van. Ha viszont kimarad a reggeli és helyette este eszünk sokat, az akkor bevitt energiát már nem hasznosítjuk, hiszen utána többnyire már csak pihenünk. Ez is egy tökéletes út az elhízás felé.

Milyen egy igazán jó reggeli?

  • Ébredést követően inkább olyan szendvicset válasszunk, amely teljes kiőrlésű kenyérből vagy zsemléből áll, akár light mozzarella sajttal, szalámival vagy sonkával, sok zöldséggel.
  • A folyadék sem mindegy, hiszen a narancslé ugyancsak felpörgeti a cukorszintünket, ezért a legjobb, ha cukortól mentes teát készítünk vagy ébredést követően azonnal iszunk egy pohár vizet.
  • Készítsünk egy kiadós zabkását gyümölcsökkel! Gyors, laktató és tápláló, amit a gyerekek is imádni fognak.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top