Életmód

„Imádok tanítani, semmiért nem adnám fel” – 100 évesen se mond le diákjairól az idős balett-tanár

Henry Danton szerint az égvilágon semmi különleges nincs abban, hogy ideje legnagyobb részét még 100 évesen is a tánciskolában tölti.
henry danton balett hosszú élet

„Imádok tanítani. Nincs az a pénz, amiért feladnám. A tanítványaim tartanak engem fitten” – kezdi a Today.comnak adott interjúját Henry Danton. A 100 éves balett-tanár, aki ideje legnagyobb részét még most is a tánciskolában tölti, azt mondja, elégedettebb nem is lehetne az életével. „A pályafutásom első felében, amikor még vezető táncos voltam, engem ünnepelt a közönség. Most, hogy mester lettem, azon dolgozom, hogy útjára indítsam a balett-táncosok következő generációját” – teszi hozzá.

Ezek után ki hinné, hogy az idős mester a kezdet kezdetén egyáltalán nem rajongott a balettért? Pedig nem rajongott. Gyerekként jégtáncos szeretett volna lenni, és csak az egyik első partnerének – egész pontosan az édesanyjának – köszönhetően fordult a balett felé. „Nagyjából 13 éves lehettem, amikor először elkeveredtem egy balettórára. Az akkori jégtáncpartnerem édesanyja vitt magával. Tánctanárnő volt, és meggyőződése volt, hogy tehetséges balett-táncos lennék. Na, onnantól kezdve aztán megpecsételődött a sorsom.

Henry, aki még most is rengeteget utazik tanítványaival, és úgy használja az okostelefont, mint a profik, azt mondja, nincs abban semmi rendkívüli, hogy egy 100 éves ember aktívan tölti a mindennapjait. „Sok olyan korombelit ismertem, akik a nyugdíjba vonulásuk után azt se tudták, mihez kezdjenek magukkal unalmukban. Egy percig se csodálkoztam, amikor megtudtam, hogy nem sokkal ezután az egészségük is romlani kezdett. Én éppen ezért nem vagyok hajlandó lemondani a táncról: míg csak bírom, csinálni fogom” – mondta.

Az idős férfi elmondta azt is, szerinte mi a legfontosabb, amit hosszú élete során megtanult: „Mindenkinek kutya kötelessége, hogy gondoskodjon saját magáról, legfőképp pedig a testéről. Ez az egyetlen dolog, ami mindig, 100 százalékban a mienk lesz. Csodálatos ajándék ez, csodálatos eszköz, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy vigyázzunk rá.

És hogy mivel tartja karban testét egy 100 éves balett-táncos? Henry elárulta, hogy már évtizedekkel ezelőtt felhagyott a vörös húsok, a hal és a szárnyas fogyasztásával. 49 éves kora óta organikus zöldségeket, magokat és dióféléket eszik, rengeteg répalevet iszik, és naponta fogyaszt tejterméket. „Ahogy az egy jó brithez illik, nem vetem meg a jó söröket, de semmilyen más alkoholt nem fogyasztok” – tette még hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top