Életmód

Már a bronzkorban is cumiból ittak állati tejet a csecsemők

Lehet, hogy hozzánk hasonlóan nevelték bronzkori bébiket?

Manapság teljesen természetesnek számít a cumisüvegből tejet ivó csecsemők látványa, egészen eddig azonban nem lehetett biztosan megmondani, hogy mekkora múltra tekint vissza a jelenség. Most kiderült, hogy elég régi hagyományról van szó: egy friss kutatásban bizonyítékot találtak arra, hogy a csecsemők évezredekkel ezelőtt is állati tejet ittak a cumisüvegek korai megfelelőiból” – írja az Index a Phys.org cikkére hivatkozva.

Fotó: iStock

A brit kutatócsoport korábban is talált már olyan edényeket, amelyek valószínűsíthetően ebből a célból készültek. Ezek az újkőkorszakban jelentek meg Európában, a bronz és a vaskorban pedig elterjedtek. Az agyagedények elég kicsik voltak ahhoz, hogy elférjenek egy csecsemő kezében, kiöntő is volt rajtuk, ahol a folyadékot ki lehetett belőlük szívni, és sokszor állatokra hasonlítottak.

A brit tudósok három olyan edényt vizsgáltak meg most, amelyek ritka bajorországi gyereksírokból kerültek elő. A kutatócsapat kémiai és izotópos vizsgálatokkal elemezte az edényekben található ételmaradványokat, amiből kiderült, hogy a „cumik” egykor állati tejet tartalmaztak. Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csecsemők már évezredekkel ezelőtt is ezekből ihatták az állatok tejét. 

A projektben közreműködő Katharina Rebay-Salisbury kutató kiemelte, hogy ezekben a korokban egy csecsemő felnevelése nem volt könnyű feladat, éppen ezért érdekli őket, hogy az anyák hogyan oldották ezt meg a különböző kultúrákban. Ez egy fontos példája annak, hogy a leletekben rejlő biomolekuláris információ betekintést nyújthat az időszámításunk előtti élet egy olyan szegmensébe, amit manapság természetesnek veszünk, írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top