Életmód

223 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban Magyarországon

Ehhez képest feltűnően alacsony a távoltartással kapcsolatos ügyek száma.

Magyarországon jelenleg több mint 223.000 nő él olyan kapcsolatban, ahol partnere fizikailag, illetve szexuálisan bántalmazza – olvasható a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közleményében.

Éppen tíz éve, hogy hatályba lépett a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény, ám mint a közlemény rámutat, ez nem ad védelmet minden lehetséges áldozatnak: többek közt az élettársnak nem minősülő intim partnerek vagy volt partnerek, az elutasított udvarlók által elkövetett bántalmazás esetén nem alkalmazható. 

bántalmazás családon belüli erőszak

(iStock)

Évente körülbelül csak 2-3 ezer ideiglenes megelőző távoltartással és megelőző távoltartással kapcsolatos ügy van, az ügyszám ráadásul tovább csökkent az elmúlt öt esztendőben.

A nőszervezetek az alábbi intézkedések sürgős elrendelését tartják elengedhetetlennek:

  • a távoltartással kapcsolatos jogi szabályozás, szakmai protokollok és gyakorlat áttekintése, a szükséges intézkedések, szigorítás bevezetése (a törvény által védett bántalmazotti kör és a távoltartások maximális idejének kiterjesztése);
  • az érintett szakemberek, és különösen a távoltartással munkájuk során találkozó jogalkalmazók képzésének felülvizsgálata, szisztematikus képzések szervezése a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével;
  • az állampolgárok tájékoztatása a távoltartás széles körű alkalmazása érdekében;
  • a kapcsolódó tevékenységekbe a témában aktív nőjogi szervezetek érdemi bevonása;
  • statisztikai adatok közzététele az ideiglenes megelőző távoltartásról és a megelőző távoltartásról, ideértve azt is, hogy az eljárások milyen eredménnyel zárultak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top