Életmód

„Két nappal az első tünetek után, már haldoklott” – de mitől lett életveszélyes az e-cigi?

12 halott, 800 beteg és egy – egyelőre – megoldatlan rejtély: miközben az orvosok versenyt futnak az idővel az e-cigi-krízisben érintett betegek életéért, a tudósok arra próbálnak rájönni, mitől lett a dohányzás „emberbarát” változata egyik pillanatról a másikra kész életveszély.

48 óra: ennyi idő kellett ahhoz, hogy az egyébként teljesen egészséges és életerős Alexander Mitchell intenzív osztályra, majd nem sokkal később lélegeztető gépre kerüljön. A 20 éves fiú édesapja a The Washington Post című amerikai lapnak mondta el, fia egyik napról a másikra lett nagyon beteg: „Egyik nap úgy kelt fel, hogy nem érzi jól magát, másnap meg már haldoklott: egész egyszerűen nem kapott levegőt – mondta, majd hozzátette, sokáig abban sem lehetett biztos, hogy Alexander életben marad. – Az orvosai felkészítettek arra, hogy meg fog halni. Napokig úgy jártam hozzá a kórházba, hogy közben azon gondolkodtam, mikor kezdjem el tervezni a temetését” – vallotta be az apa.

A 20 éves Alexander Mitchell, aki betegségét megelőzően szenvedélyesen túrázott, és részben pont a hobbija miatt döntött a dohányzás „kevésbé káros” változata mellett, nem az első olyan amerikai e-cigi használó, aki kórházba került a közelmúltban. Annyira nem, hogy az amerikai járványügyi és betegségmegelőző központ (CDC) legfrissebb adatai szerint 46 államban már több mint 800 beteget kezelnek ugyanilyen, vagy nagyon hasonló tünetekkel. A „titokzatos” betegség, ami az adatok alapján elsősorban a fiatalabb (tizen- és huszonéves) korosztályt támadja, szinte kivétel nélkül a következő tünetekkel jelentkezik:

  • légszomj,
  • szédülés,
  • hányinger,
  • mellkasi fájdalom,
  • levertség.

Dr. Melodi Pirzada, a New York Timesnak nyilatkozó tüdőgyógyász a megbetegedésekkel kapcsolatban elmondta, az orvosoknak különösen nehéz dolguk van a diagnóziskor, az első tünetek ugyanis nagyon hasonlítanak egy egyszerű vírusos, vagy épp bakteriális fertőzéshez. A diagnózist tovább nehezíti az is, hogy a betegek egy része napokig küzd a tünetekkel, mire végre segítséget kér, sokan ráadásul félnek beismerni, hogy e-cigit, hozzá pedig kannabiszkoncentrátumot tartalmazó utántöltőt használtak.

E-cigi-pánik: mi ez az egész?

Nagyjából 2019 áprilisától kezdve az Egyesült Államokban egyre több és több rendszeres e-cigi-használó került kórházba hirtelen fellépő, és megmagyarázhatatlan légzőszervi problémával. Az érintettek közel harmadánál a fent felsorolt tünetek rövid idő alatt olyan súlyossá váltak, hogy az orvosok csak lélegeztetőgéppel tudták életben tartani őket. De nem mindenkit: a CDC friss adatai szerint a titokzatos betegségben eddig 12-en haltak meg, több mint 800-an pedig még mindig intenzív kórházi ellátásra szorulnak.

Tinédzser vásárlók a szentpétervári Vapexpón (Fotó: Sergei Konkov TASS / Getty Images)

Az első, kifejezetten e-cigaretta-használathoz köthető halálesetet 2019. augusztus 23-án regisztrálták az amerikai hatóságok. Most, kicsit több mint egy hónappal később már tíz érintett államban van halálos áldozat: többek között Kaliforniában, Oregonban, Indianában és Kansasben is. És ahogy az áldozatok száma nő, úgy nő az országban a pánik is: főleg azért, mert egyelőre még az orvosok és a hatóságok is csak találgatják, mi válthatta ki a tüneteket. Egy biztos: nem az e-cigi, vagy ha úgy tetszik, az e-cigikben használatos vaporizátortechnika a ludas. Már csak azért sem, mert a technikát a világ jó részén tíz évnél is régebben használják anélkül, hogy mostanáig bármiféle egészségügyi problémát okozott volna (Magyarországon 2007-től elérhető).

Gyanúsítottak azért vannak

A The Wall Street Journal szerint a szakértők, köztük is főleg az érintett betegeket ellátó orvosok, már a kezdet kezdetétől gyanakodtak rá, hogy a riasztó tüneteket talán az e-cigarettához használatos ízesített folyadékok (e-liquid) egyik összetevője okozza. „Az érintett betegek jelentős része el is ismerte, hogy a tünetek jelentkezése előtt THC-koncentrátumot tartalmazó folyadékot használt. Volt, aki még azt is bevallotta, hogy a tartályt a feketepiacon vette. De nem mindenki” – mondta a lapnak Frank Leone, a Penn Orvosi Egyetem tüdőspecialistája, aki elismerte, többek között ez is nehezítette a szakértők dolgát, mikor arra igyekeztek rájönni, mi a közös a több száz, látszólag teljesen különböző esetben.

És közös nevező nagyon sokáig tényleg csak egy volt: az e-cigi. A hatóságok csak most, hetekkel az első haláleset után jutottak odáig, hogy ahelyett, hogy a komplett e-cigi-iparágra ráhúzzák a vizes lepedőt, érdemben is vizsgálni kezdik az illegálisan forgalmazott e-folyadékokat, különös tekintettel azokra, amik THC-koncentrátumot is tartalmaznak. A nyomozásból egyébként nem csak a szövetségi hatóságok – az amerikai járványügyi és betegségmegelőző központ (CDC) és az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) – vették ki a részüket, hanem a sajtó is.

A betegek jelentős része THC-koncentrátumot tartalmazó folyadékot használt (Fotó: Ronen Tivony / NurPhoto via Getty Images)

Az NBC News amerikai hírcsatorna például saját hatáskörben vizsgáltatott be három legális, és tizenöt illegális forrásból származó THC-tartalmú e-cigi-folyadékot, a döbbenetes eredményekről pedig hosszú riportban számolt be. A CanaSafe által végzett vizsgálatból kiderült, hogy ellentétben a legálisan forgalomba hozott és értékesített folyadékokkal, amikben nem voltak veszélyes összetevők, a feketepiacon vásárolt termékek finoman szólva is problémásak:

  • 15-ből 13 mintában E-vitamin-acetátot találtak,
  • 15-ből 10 mintában pedig olyan gyomirtószármazékot, ami felhevítve hidrogén-cianiddá, régies nevén kéksavvá változik.

Jó a bőrre, megöli a tüdőt – mi az?

Bár hivatalos eredmény még nincs, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tizenkét amerikai halálesetért és a több száz megbetegedésért nem a kannabisz, és még csak nem is a vaporizációs technológia, hanem a fent említett feketepiaci fűkoncentrátum, és annak is az E-vitamin-acetát nevű összetevője a felelős. Az adalékanyag, ami gyakori összetevője a legkülönbözőbb szépségápolási termékeknek, és amit az illegális termelők a THC-olaj sűrítéséhez használnak, belélegzés után súlyosan károsítja a tüdőt.

„A neve alapján azt gondolhatnánk, hogy az E-vitamin-acetát egy ártalmatlan szer, és részben igazunk is van: táplálékkiegészítőként, vagy bőrápolóként – mivel ilyen formában nincs ismert káros hatása – az is. Belélegezve viszont, a molekuláris szerkezetéből következően, konkrétan életveszélyes” – idézi The Washington Post az FDA egyik munkatársát, aki hozzátette, az olajokhoz hasonló tulajdonsággal rendelkező anyag a tüdőbe jutva eltömíti a légutakat, köhögést, fulladást és mellkasi fájdalmat okozva.

„Nem hiszem, hogy teljesen ártalmatlan, de…”

Miközben az Egyesült Államokban az e-cigi-krízis hatására szeptemberben lemondott az egyik legnagyobb helyi gyártó, a Juul vezérigazgatója, a szövetségi kormány pedig az ízesített e-cigaretták teljes betiltását fontolgatja (mindezt a „fiatalok védelmében”), a magyar fogyasztók nyugodtak. „Nekem kicsit fura, hogy most hirtelen ennyi megbetegedés és haláleset bukkant fel egyszerre – mondja Orosz R. Zoltán. Hozzáteszi, nem hiszi, hogy az e-cigaretta teljesen ártalmatlan, de rendszeres fogyasztóként saját magán érzi, mennyivel kevesebb tünete van az e-cigarettázásnak, mint a dohányzásnak. – Nincs köhögés, krákogás, többet bír a tüdő” – fogalmaz, aztán elárulja azt is, a most zajló eseményeket indokolatlanul felfújt hisztériának tartja, mintsem valós veszélynek.

„Azért szerintem az se véletlen, hogy az Egyesült Államokon kívül nincs se megbetegedés, se haláleset – ezt pedig már Lehoczky Anna mondja, aki évekkel ezelőtt éppen azért tért át a hagyományos cigiről e-cigarettára, mert le akart szokni a dohányzásról. – Ha jól olvastam, a halálesetek szinte mindegyikét illegálisan vásárolt folyadék okozta, ami, bevallom, engem megnyugtat. Eszembe nem jutna pult alól, vagy az utcán vásárolni a folyadékot, amit ki tudja, hol, és főleg, hogy miből csináltak” – tette hozzá.

És ezzel egyetért a szakértő is: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász és allergológus szakorvos az e-cigarettákkal kapcsolatban elmondta, noha az e-cigiben nincs annyi égéskor felszabaduló káros vagy épp rákkeltő anyag, mint a cigarettában, tartalmazhat nikotint, ami erős, függőséget okozó méreg, épp ezért fontos, hogy szigorúan szabályozzák az előállítását és a forgalmazását is. „Ha kevésbé is, mint a hagyományos cigaretta, de az e-cigaretta igenis káros az egészségre, és amennyiben ellenőrizetlen forrásból származik, kifejezetten veszélyes” – tette hozzá.

„Lehet, hogy sosem épül fel”

Egyelőre még nem tudni biztosan, hogy a krízist valóban a feketepiaci fűkoncentrátum okozta-e, ám ha bebizonyosodik, hogy igen, az FDA szigorú fellépést ígér az illegális gyártók ellen. „A nyomozóink mindent megtesznek, hogy beazonosítsák a mérgező anyagokat tartalmazó termékeket, és hogy eljussanak azok gyártóihoz. Egyértelmű leszek: az FDA nem azokat akarja büntetni, akik illegális forrásból vásároltak. Azokat viszont, akik a profit reményében olyan hamisított terméket gyártanak és forgalmaznak, ami egészségkárosodást és halált okozhat, bűnelkövetőknek tekintjük, és a törvény teljes szigorával sújtunk le rájuk” – mondta Ned Sharpless, az FDA megbízott vezetője.

Alexander Mitchell tüdeje két nap alatt összeomlott

Mindez persze aligha vigasztalja a 12 áldozat családját, vagy azokat a betegeket, akik jelenleg is kórházi kezelésre szorulnak. Nem vigasztalja Alexander Mitchellt sem, aki hat héttel az első tünetek jelentkezése után most újra túrázik, igaz, közel sem olyan intenzíven, mint a betegsége előtt. Édesapja a Washington Postnak elmondta, a fiú tüdeje olyan súlyosan károsodott a belélegzett méregtől, hogy most a legkisebb igénybevételtől is azonnal kifullad. „Az orvosok se tudják megmondani, teljesen meggyógyul-e valamikor.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top