Életmód

Szívtelenül szakították el a gyerekeket a nevelőszülőktől, már két eljárás folyik

Rendszerszintű lehet az azonnali elszakítás gyakorlata a Pest megyei gyermekvédelemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság már két nyomozást is elindított a a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (PM Tegyesz) eljárásai miatt. A 168 óra értesülései szerint legalább két esetben előfordult, hogy a gyerekeket azonnali kiemeléssel, előgondozás nélkül szakították el a nevelőszülőktől.

Szeptemberben derült fény az első esetre, mikor alig másfél óra leforgása alatt, a nevelőszülők átverésével szakították el és adták örökbe a nevelőszülőkre bízott kislányt a PM Tegyesz emberei. A meginduló vizsgálatok hatására Perei Lilla, a szakszolgálat igazgatója lemondott a posztjáról.

Fotó: istock

Ezután derült ki, hogy tavaly augusztusban, egyelőre tisztázatlan okok miatt szintén elvettek egy két és fél éves kisfiút a nevelőszüleitől. A házaspár tortúrája azután kezdődött, hogy jelezték, a kisfiút – akit kilencnapos korától kezdve neveltek – örökbe akarják fogadni. A kormányhivatal tavaly szeptemberben határozott arról, hogy a gyermek gondozási helyét azonnal változtassák meg. A javaslatot a PM Tegyesz tette, a határozat érdemi indoklás nélkül kötelezte a nevelőszülőket a gyerek átadására. A kisfiú azóta sem térhetett vissza megszokott környezetébe – írja a 168 óra.

A lap információi szerint mindkét ügyben, a kislány és a kisfiú ügyében is büntetőeljárás folyik a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán. A kisfiú ügyében a nevelőszülők tettek feljelentést. Abban a rendőrségi határozatban, amely vidékről Budapestre helyezi át a nyomozás illetékességét, megállapítják: felmerült a gyanú, hogy a PM Tegyesz munkatársa magatartásával jogtalan hátrányt okozott a nevelőszülőknek, illetve közreműködött abban, hogy valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. Ez pedig alkalmas lehet a közokirat-hamisítás bűntett megállapítására is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top