Életmód

Rögtön házimunkázol, ahogy hazaérsz a munkából? Inkább ne tedd!

Munka és magánélet között egyre inkább elmosódik a határ, ideje visszafordítani ezt a folyamatot.

Bárhonnan, bármikor tudunk már dolgozni az okoseszközöknek hála, csak közben éppen emiatt elfelejtünk élni egy kicsit – egyre sürgetőbb tehát, hogy visszaállítsuk a rendet, és a munka-magánélet egyensúlyt helyrehozzuk. De mégis hogyan tehetünk többet a magánéletünk helyreállításáért? Nos, például úgy, hogy a következő öt dolgot mellőzzük, amikor hazaérünk a munkából.

1. Ne dobd le minden cuccodat az előszobában

Bár nagy a kísértés, hogy amikor végre hazaérsz, mindent letegyél a kezedből ott, ahol vagy, lerúgd a cipődet, és félrehajítsd a kabátodat, a rendetlen előszoba egyáltalán nem segít a pihenésben. Az a legjobb, ha mindennek alakítasz ki úgy helyet, hogy az ajtón belépve két mozdulattal a helyére tudd rakni a cuccaidat, így nem megy el sok időd vele, hogy rendet hagyj magad mögött.

2. Ne kapcsold be azonnal a tévét

Egy fárasztó nap után nyilván annyi vágyad lenne csak, hogy leülj a kanapéra, és bambulj a tévére, de később lehet, hogy megbánnád, ha tényleg így tennél. Előtte azért gondold át, milyen teendők várnak még rád – például ha aznap el kell utalni pár számlát, vagy vacsorát kell készíteni, akkor inkább ezeket intézd el, mielőtt tévézésbe kezdenél. Így sokkal jobban fog esni utána a pihenés, nem lesz ott az agyad hátsó szegletében, hogy még várnak a feladataid.

munka magánélet egyensúly

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Ne vesd bele magad egyből a házimunkába

Bár úgy tűnhet, hogy ez ellentmond az előző pontnak, nem így van. Mielőtt fejest ugranál az otthoni teendőkbe, adj magadnak pár percet, hogy megérkezz. Igyál egy teát, ülj le öt percre meditálni, vagy olvass pár oldalt az aktuális könyvedből, hogy ne egyik munkahelyről érkezz a másikra. Ha lélekben megpihentél kicsit, utána már jöhet a házimunka.

4. Ne dolgozz

Az otthonod legyen a relaxációs helyed, ne engedd be a munkát, csak akkor, ha tényleg muszáj (vagy ha otthonról dolgozol). Ne kezdd azzal, hogy átnézed a munkahelyi leveleidet, mert biztos, hogy találsz olyan feladatot, aminek az elvégzésére ellenállhatatlan késztetést éreznél, miközben a legtöbb nyugodtan várhat másnap reggelig. Próbáld jobban védeni a magánéletedet, hogy feltöltődés legyen a munkán kívüli idő – a munkahelyed érdeke is ez lenne, ha nem akarnak kifacsart felmosórongyot csinálni belőled.

5. Ne felejts el a családoddal lenni

A család mindenkinek mást jelent. Lehet, hogy a kutyád, macskád vár otthon, vagy a párod, esetleg van öt gyereked. Mindegy, hány emberrel vagy háziállattal élsz együtt, ne feledkezz meg róluk munka után, kapcsolódj ki velük, mélyítsd a kötődést, beszélgess, öleld meg őket, segíts nekik, ha szükségük van rád, és jusson eszedbe, hogy az élet értelme nem a munkádban, hanem sokkal inkább a magánéletedben rejlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top