Életmód

Jön a tél, megy a vágy – hova lesz a lelkesedés a hálószobában?

Amikor véget ér a nyár, tíz párból négy jelentősen veszít szexuális aktivitásából egy nemzetközi felmérés szerint – a születési statisztikák szerint mégis ilyenkor fogan a legtöbb baba.

Sok pár számol be arról, hogy a hideg beálltával kevesebbszer lobban fel közöttük a szenvedély, ám szép számmal találunk olyanokat is, akik szívesebben bújnak össze a puha takarók alatt, mint a fülledt nyári estéken. Ahogy szakértőinktől megtudtuk, akkor sincs ok kétségbeesésre, ha valaki úgy érzi, hogy a szexuális vágy téli álomra szenderült benne, ilyenkor ugyanis – az esetek többségében – nem a párja iránt veszíti el a lelkesedését, hanem a teste kapcsol lassabb fokozatra a hideg hónapokban.

Nincs semmi meglepő abban, ha ilyenkor kicsit lustábbá és kedvetlenebbé válunk, és jobban vágyunk a pihentető alvásra, mint a szeretkezésre. Ebben szerepet játszanak a hormonok, az ilyenkor teljesen természetes hangulatváltozás, a stressz, valamint az is, hogy ezekben a hetekben gyakrabban döntenek le a lábunkról a fertőzések; fájó torokkal, bedugult orral pedig nem csoda, ha nincs nagy kedvünk a lepedőakrobatikához.

A szerelem gyümölcse

Ezek alapján egyértelműnek gondolhatnánk, hogy télen mindannyian visszafogottabbak vagyunk szexuális téren, Vida Gábor szülész-nőgyógyász elmondása szerint azonban sokszor mégis „nagyobb a forgalom” a szülőszobában július és augusztus környékén, mint az év többi hónapjában.

Azok a gyerekek, akik nyáron jönnek világra, a mostanihoz hasonló, hidegebb időszakban fogannak, ami arra enged következtetni, hogy vannak, akik tényleg szenvedélyesebbek az év végi időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal minden évben jelentést készít arról, hogy hányan születtek és haltak meg hazánkban az elmúlt 12 hónapban. Ez alapján elmondhatjuk, hogy általában júliusban és augusztusban gyarapszik leginkább a társadalom, a legkevesebben pedig februárban születnek. 

2017-ben és 2018-ban is a július számított a legerősebb hónapnak a születések szempontjából, mindkétszer 8300 baba jött a világra, míg 2017 februárjában 6900, 2018 februárjában pedig 6800 kicsit hozott a gólya. Egy gyors fejszámolás, és máris kiderül, hogy a legtöbb kisbaba októberben „készül”, miközben július környékén a legalacsonyabb a fogantatások száma.

Nincs semmi meglepő abban, ha ilyenkor jobban vágyunk a pihentető alvásra, mint a szeretkezésre (Fotó: iStock)

Miért születnek többen nyáron?

Vida doktor szerint azonban ezekből a születési számokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. „Abban, hogy több nő esik teherbe az őszi-téli időszakban, szerepe lehet például annak, hogy sok pár nyáron mondja ki a boldogító igent, amit követően – teljesen érthetően – nagyobb lehet a lelkesedésük a hálószobában, és többen juthatnak arra az elhatározásra, hogy lazábban kezelik a védekezést. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy rossz időben mindannyian többet vagyunk otthon, a párok pedig szerelmeskedéssel üthetik el az időt, amikor nincs lehetőség szabadtéri programokra. Ilyenkor a férfiak kevesebbszer járnak meccsre vagy horgászni, így jobban kihasználhatják az így nyert időt” – teszi hozzá félig viccesen, félig komolyan az orvos, aki szerint a jövő év születési statisztikáira akár hatással lehetnek az idén meghirdetett családtámogatási intézkedések is.

Komolyabb vizekre evezve, a szakértő szerint akár a természet törvényeinek is szerepe lehet abban, hogy a legtöbb család nyáron gyarapszik: „Az állatvilágban az ivadékok többsége a melegebb hónapokban látja meg a napvilágot, hiszen a szülők a bőség idején könnyebben gondoskodhatnak a táplálásukról, és attól sem kell tartaniuk, hogy a zord időjárási körülmények veszélybe sodorják a kölykök életét. Mire a hidegebb évszak kezdetét veszi, addigra a kicsinyeik is megerősödnek, ami jelentősen növeli az életben maradás esélyét.”

Téli zsírpárnák

Azok, akik a hidegben kevesebbszer szerelmeskednek a megszokottnál, azt mondják, hogy csökkenti a lelkesedésüket, hogy télen nemcsak az utcán, hanem a lakásban is több ruhát viselünk a nyári lenge öltözettel szemben, és az ilyenkor felszedett kilók is útját állhatják a szenvedélynek. A hidegebb hónapokban a szervezetünk ösztönösen törekszik arra, hogy növelje a zsírtartalékait, vagyis ilyenkor még könnyebben felszedhetünk pár kiló felesleget, ha nem vigyázunk. Érdekes módon ez általában csak a kikerekedett érintetteket zavarja a hálószobában, a párjukat egyáltalán nem, a pluszkilók miatt azonban sokan kényelmetlenül érzik magukat, ami az önbizalmukra is kedvezőtlenül hat.

A jó hír az, hogy a „tavaszi zsongás” visszaállíthatja a rendet a hálószobában, és az egyre melegedő időszakban a télen felszedett kilóktól is könnyebben megszabadulhatunk.

A szexológusok nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy teljesen természetes, ha időnként visszafogottabbá válunk a szexualitás terén, hiszen mindannyiunk életében vannak olyan periódusok, amikor befelé fordulásra vágyunk.

Könnyen lehet, hogy ez egybeesik a téli hónapokkal, de ha netán tavasszal vagy nyáron fordulna elő, akkor sincs ok aggodalomra – egy párkapcsolat teljesen jól működhet attól, hogy a felek aktivitása időnként csökken. Baj inkább akkor van, ha túl hosszúra nyúlnak a passzív időszakok, és úgy tűnik, nem lehet újra fellobbantani a lángot. A párterapeuták és szexológusok segítségünkre lehetnek még ilyenkor is, a sikerhez azonban elengedhetetlen, hogy mindkét fél együttműködő legyen, és tegyen a pozitív változásért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top