nlc.hu
Életmód

Az önmegtartóztatás előnyei

Nincs veled semmi baj, ha nem akarsz szexelni

Az egészséges szexuális életnek vannak előnyei, de az önmegtartóztatással sincs semmi gond.

A nemi élet hiánya nem ritka vagy abnormális: egy amerikai felmérés szerint minden negyedik ember minimum egy éve nem él szexuális életet. Ez a szám az 1990-es évek óta emelkedő tendenciát mutat.

Ennek okai között az is lehet, hogy nincs idő, nincs partner, vagy az egészségi állapot nem engedi a szexet, ebben az esetben nem feltétlenül választás az önmegtartóztatás, ám egyre többen vannak, akik szándékosan mondanak le a szexuális életről – és ezzel sincs semmi baj. Bár a médiából az ömlik ránk, hogy csak az az egészséges, aki szexelni akar (nők és férfiak egyaránt), fontos tudatosítani magunkban, hogy a társadalmi elvárások miatt egyáltalán nem kell magunkra erőltetni a szexualitást, ha nem akarjuk. Nem muszáj akarni a szexet. A szakemberek szerint vannak előnyei az önmegtartóztatásnak is.

Ha irányítani akarod az impulzusokat

Ha úgy gondolod, hogy a múltban rossz okokból szexeltél, az önmegtartóztatás segíthet megfontolt döntéseket hozni a jövőben, ugyanis a szex hajlamos átvenni a hatalmat az elme felett, különösen a fiatalabb korosztálynál. „Túlszexualizált társadalomban élünk, emiatt a fiatalok gyakran téves indíttatásból kezdeményezik a közösülést” – írja Ramani Duvasula klinikai pszichológus, többek között a Should I Stay or Should I Go: Surviving A Relationship with a Narcissist című könyv szerzője. Esetükben előfordulhat, hogy a részleges önmegtartóztatás is segíthet a helyzeten, amikor legalább az első pár randin nem a szex van középpontban ismerkedés közben.

A pszichológus szerint az önmegtartóztatás hasznos lehet „azoknak is, akik a szexet az érzelmeik elfedésére használják, ugyanúgy, mint a drogokat, az alkoholt vagy az ételt.” De az is lehet, hogy azért mondasz le a szexről, mert túl sok rossz tapasztalatod volt, és nem akarsz még egyszer belefutni egy megalázó vagy fájdalmas helyzetbe. Ez is teljesen érthető, bár ha ilyen félelmek tartanak vissza, akkor érdemes egy szakemberrel feloldani a szorongást a mentális egészséged érdekében.

Forrás: Unsplash

Forrás: Unsplash

Ha más prioritásaid vannak

Előfordulhat, hogy olyan élethelyzetbe kerülsz, amikor kisebb gondod is nagyobb annál, mint hogy a szexuális életeddel törődj. És ez is rendben van. Gyakran karrierváltáskor, költözés közben terelődik el annyira a figyelem, hogy hátrasoroljuk a szexet, vagy amikor a spiritualitásra, esetleg a kreativitás fejlesztésére fordítjuk az energiákat. Ne legyél szigorú magaddal, nincs veled baj, ha a fontossági sorrendben visszaszorul a szexualitás, általában csak arról van szó, hogy magadra több idő és fókusz kell egy darabig.

Ha jobbá akarod tenni a szexet

A szakember azzal az esettel is sokszor találkozott már, hogy akkor lépnek hátra az emberek a szexuális aktustól, ha nem elégedettek a nemi életükkel, és javítani szeretnének rajta. Jó megoldás lehet az önmegtartóztatás például azoknak a nőknek, akiknek nem sikerül az orgazmus a közösülés során, így a szextől tartózkodás segít abban, hogy egyéb módokon élvezzék a párjuk, vagy saját maguk társaságát. Illetve akkor is ajánlott a visszafogottság egy pár számára, ha már automata üzemmódba léptek és kötelező jelleggel tudják le az együttléteket. Ha adnak maguknak időt, hogy újra felfedezzék a vágyakozást és a szexen kívüli stimulációt a flörtöléstől az érintésig, akkor visszahozható a szenvedély az ágyban.

Bármit is sugall a média, bármilyen nagy a nyomás a nőkön és férfiakon egyaránt a szexualitással kapcsolatban, tudd, hogy semmi rossz nincs abban, ha szünetet tartasz és nem akarsz szexelni. Rengeteg más módja van annak, hogy szeretetet adjunk és kapjunk, és boldogok legyünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top